Blog

Een afwisselende dag in het zuiden van Aruba met interessante ontmoetingen

By 23 juni 2018 No Comments

Een perfecte vakantiedag voor mij (Femmie) bestaat uit een mix van relaxen, natuur en cultuur. Zo begint deze dag met deze eerste 2 ingrediënten op de stranden van Mangel Halo, waar je je op het strand tussen de Mangrove bomen begeeft en kan snorkelen tussen de vele mooie vissen.

Mocht je geen zin hebben in cultuur en wil je een dagje strand doen in het zuiden van Aruba, lees dan vooral dit blogartikel voor tips.

Kamini’s kitchen

Na te hebben gesnorkeld en lekker een boek te hebben gelezen, is het voor ons tijd om te lunchen bij Kamini’s kitchen, met op de kaart gerechten afkomstig uit de keuken van Trinidad en Tobago, een eiland zo’n 5 uur vliegen ten oosten van Aruba. De eigenaresse van dit leuke eettentje komt daar vandaan en woont samen met haar Nederlandse man al 20 jaar op Aruba, waar ze 1,5 jaar geleden Kamini’s Kitchen zijn gestart.


We maken een praatje met de man van de eigenaresse, en hij vertelt ons dat hij normaal gesproken werkzaam is bij olie raffinaderij, waar hij veel voor reist. Helaas is deze op Aruba in 2012 gesloten door het dalen van de olieprijs, wat ervoor heeft gezorgd dat veel mensen hun baan zijn verloren en dat San Nicolas een spookstadje geworden is.

Die dag viel hij in voor zijn vrouw bij Kamini’s Kitchen en serveerde ons heerlijke Curry’s (de aanraders van de kaart volgens hemzelf) met roti. Weer eens wat anders dan bij andere eetgelegenheden in Aruba en super lekker en leuk als afwisseling.

Industry Museum in San Nicolas

Hierna is het tijd om San Nicolas te verkennen, met alle prachtige muurschilderingen waar je HIER meer over kan lezen. Er zijn meer dan 30 muurschilderingen in het stadcentrum te bewonderen. Allemaal even mooi en top-art.

  

Wat zeker niet mag ontbreken is een bezoekje aan het Industry Museum in de oude watertoren. Voor 5 dollar krijg je niet alleen een zeer welkome verkoeling van de zon buiten, maar heb je ook de kans om te leren over de belangrijkste industrieën en bron van inkomsten voor de Arubanen door de jaren.


Je wordt als bezoeker in 30 minuten persoonlijk rondgeleid door het museum(pje) en hoor je hoe het eerste goud werd gewonnen op Aruba en hoe aloë vera wordt verbouwd, over de fosfaatwinning en wat fosfaat eigenlijk is, en hoe olie ervoor heeft gezorgd dat Aruba voornamelijk Amerikaans georiënteerd is.

Momenteel is het toerisme de nummer één bron van inkomsten op het eiland. Maar wist je dat het eigenlijke een grote gok was van de regering om indertijd in toerisme te investeren? Ze wisten destijds nog niet hoe het uit ging pakken. Vergelijk ook foto’s uit de jaren 50 met foto’s van nu en kijk je ogen uit hoe Palm Beach er toen uit zag.

Daarnaast is dit dé kans om met een local in gesprek te komen en meer te horen over de geschiedenis en het dagelijks leven in San Nicolaas. Wij werden rondgeleid door een meisje van begin 20, die in San Nicolaas woont en ons vertelde hoe zij de veranderingen in San Nicolaas heeft ervaren; van een levendige stad naar een stad waar weinig meer gebeurt. Zij vertelde ons ook over de gemoedelijke sfeer die kenmerkend is voor San Nicolaas. Alle Arubanen begroeten elkaar hier altijd en de sfeer onderling is heel goed.

Afsluiten op het strand

Na het absorberen van deze kennis over Aruba is het tijd om de dag relaxed af te sluiten. En hoe kan dat beter dan met een zonsondergang op Baby Beach met een lekker koud ‘Chill’ biertje. Oh ja en natuurlijk moet hier een poging gewaagd worden om die ene perfecte foto te maken van de zonsondergang. Hoe je dat goed aanpakt lees je HIER.


Zeg nou zelf: geen verkeerde afsluiting van de dag toch?

Wij krijgen alweer heimwee bij het ophalen van deze mooie herinneringen en hopen snel terug te kunnen keren!


Sander & Femmie, Amsterdam NL

mei 2018