Blog

Een fascinerende dagtrip naar Arikok National Park

By 23 juni 2018 No Comments

Aruba staat bij velen bekend om haar turquoise zee en hagelwitte stranden, welke jaarlijks in de top 5 mooiste stranden wereldwijd te vinden zijn. Wat velen – inclusief mijzelf – niet weten is dat Aruba nog meer te bieden heeft dan zon, zee en strand. Naar mijn mening is een dagtrip naar Arikok National Park een must-see tijdens een vakantie op het eiland.

Het park, dat bijna 20% van de oppervlakte van het eiland beslaat, biedt een glimp van de historie van het eiland met haar unieke geologische, culturele en historische plaatsen en is een super alternatief voor een dagje strand. De naam klinkt erg Nederlandsen dat heeft een reden: het park is namelijk vernoemd naar Nederlander Arie Kok, die eigenaar was van een kleine plantage en een cunucu (een typisch Arubaans plantage huis) in het gebied.

De beste plek om Arikok National Park binnen te gaan is door de San Fuego entree. Hier kan je een toegangsticket voor $11 per volwassene kopen en een kaart van het park ophalen. De entreeprijs wordt gebruikt voor natuurbehoud, onderzoek, educatie en onderhoud van het park. Onderweg naar het park kom je langs de Spaanse Lagoen, een van de grootste natuurlijke lagunes van de Caraïben, wat zeker de moeite waard is om even te gaan bekijken.

Eenmaal aangekomen in het park zijn er meerdere routes te volgen. Een grindpad leidt je naar de Natural Pool, maar wij raden je aan om de Northern Loop te nemen. Deze weg is makkelijk begaanbaar met de auto (al is een 4WD aan te raden) en je komt langs vele leuke stops. Plekken om niet te missen zijn Dos Playa, Boca Prins en de Fontein en Quadirikiri grotten.

Op de weg naar Dos Playa kan je genieten van de mooie omgeving in het park met heel veel cactussen, een bijzondere fraaie begroeiing en verschillende vogels. Stop zeker ook even op de top van een van de heuvels waar je langs komt om te genieten van het uitzicht op een oude plantage. Dos Playa is de belangrijkste broedplaats van zeeschildpadden. De kans dat je een schildpad te zien krijgt is klein, maar op het rustige strand zijn genoeg zandkrabben te zien en kan je genieten van het uitzicht.

De volgende stop op de route is Boca Prins. Deze kleine baai ligt aan het einde van de Rooi Prins, de rivier waar voor het eerst goud werd gevonden op Aruba – wat het begin inluidde van een goudkoorts in Aruba. Je kan een open “grot” inlopen waar het zeewater onder de rotsen door is gebroken.

Door het zeewater zijn de rotsen dusdanig aangetast dat ze prachtig groen, paars en blauw zijn gekleurd. Wat mij erg verbaasde was de grote hoeveelheid plastic afval dat aangespoeld is op het strand.  Dit laat zien hoe groot de impact van ons plastic gebruik is op het milieu.

De laatste stops van de dag zijn de twee kalksteen grotten: de Fontein en de Quadirikiri grot. Beiden zijn bijzondere archeologische plekken: de Fontein grot bevat velen oude muurschilderingen daterend tot wel 1000 (!) jaar terug, de Quadirikiri grot is speciaal te noemen vanwege twee grote gedeelten met een gat in het “dak”. Hierdoor ontstaat er een spectaculaire lichtinval, maar dit gat maakt het ook een geschikte plek voor de velen vleermuizen die in het grot leven om bij zonsondergang de grot te verlaten om te jagen.

Na de grotten heb je veel van de hoogtepunten van Arikok National Park gezien. Vanuit hier kan je het park verlaten via de Vader Pieter entree. Tijdens de weg naar buiten kom je langs een rij windmolens die zorgen voor (schaarse) groene energie op het eiland.

Na een dagtrip in het park kan je je dag vervolgen naar San Nicolaas, Baby Beach of van de zonsondergang genieten op een van de vele stranden, die Aruba rijk is. Sla een bezoekje aan de Natural Pool ook zeker niet over. Je kunt een fraaie wandeling er naar toe maken of huur een ATV om er te komen. Absoluut de moeite waard!

Een dagtrip Arikok National Park is een compleet andere ervaring dan een dagje strand en alleen al daarom doen.

Sander & Femmie, Amsterdam NL

mei 2018