Blog

San Nicolas, een ware ‘Sinterklaas’ Surprise!

By 25 april 2018 No Comments

Oranjestad is niet de enige stad op Aruba, die het bezoeken het waard is. Als je op Aruba bent, ga dan zeker ook naar San Nicolas. Dit is na Oranjestad de tweede stad van Aruba en is de meest oostelijke plaats op het eiland. Daarom wordt San Nicolas ook Aruba’s “Sunrise city” genoemd.

Maar de stad is vooral bekend als de plaats van de Lago raffinaderij. In de twintiger jaren van de vorige eeuw kwamen mensen uit het hele Caribische gebied naar San Nicolas om te werken op deze raffinaderij. Jarenlang was dit de kurk waar de economie op dreef. San Nicolas was een bruisende stad met alle voorzieningen die je maar kunt bedenken. Een kloppend winkelhart, buitenwijken met de meest geweldige villa’s, een golfbaan, tennisbanen, waarschijnlijk was er meer te beleven dan in Oranjestad in die tijd.

Aan de bloei van San Nicolas is aan het eind van de vorige eeuw een einde gekomen toen de raffinaderij in de problemen kwam en uiteindelijk in 2012 is gesloten. Dit is duidelijk terug te zien is in het huidige stadsbeeld met veel leegstand en verpaupering van gebouwen. De hoge werkeloosheid en toegenomen criminaliteit doen de stad zeker geen goed.

Toeristen komen nu voornamelijk nog naar San Nicolas voor “Baby Beach” (is inderdaad fantastisch) en “Lourdes Grotto”. En op weg vanaf Oranjestad zijn er interessante kustgebieden in Savanetta en Pos Chiquito. De hoofdstraat van San Nicolas heeft volgens de toeristische gidsen een authentiek Caribisch karakter. Die was ver te zoeken toen wij er waren, want de meeste winkels en horeca gelegenheden waren dicht.

Toch is een bezoek aan San Nicolas zeer zeker de moeite waard. Wij wisten dat er muurschilderingen waren, maar waren zeer verrast door het grote aantal en vooral de kwaliteit ervan: een ware “Sinterklaas” surprise. Middels het project ‘Aruba Art Fair‘ worden kunstenaars regelmatig uitgenodigd een bijdrage te leveren aan diverse art projecten om de aantrekkelijkheid van San Nicolas een boost te geven o.a. door het aanbrengen van de meest fantastische muurschilderingen.

    

Onlangs is door het Nederlandse Prins Bernhard Cultuurfonds de Zilveren Anjer toegekend aan de Arubaanse Alice van Romondt voor haar bijzondere bijdrage ter bevordering van de cultuur, literatuur en de kunsten op de Aruba. Haar inzet richt zich ook op de ‘Aruba Art Fair’. Voor het eerst in de geschiedenis van Aruba is een Arubaanse vrouw onderscheiden. De muurschildering hieronder is in 2017 van haar gemaakt met de titel ‘Typical Alice’.

Wij hebben ervan genoten! Mis het vooral niet als je ook op Aruba bent.

Rob & Ank Verberne, Rotterdam NL

februari 2018