Blog

Hike van Vuurtoren naar Vuurtoren

By 11 maart 2019 No Comments

Aruba heeft 2 ‘gezichten’. De zuidkant met z’n prachtige en diverse ‘witte stranden. De noordkant met z’n ruige landschap dat door onze gasten wel wordt getypeerd als maanlandschap.

Aruba heeft ook 2 uitersten. Gemarkeerd met ieder een eigen (stijl) vuurtoren. Een kleine in Sero Colorado (Colorado Point genaamd) voorbij San Nicolas en nabij Baby Beach in het oostelijk puntje van het eiland.

En de druk bezochte California Lighthouse (genoemd naar het in 1891 vergane stoomschip California) voorbij Arashi Beach in het uiterste noordwesten.

Eigenlijk zou geen enkele toerist het eiland mogen verlaten, zonder de 2 uiterste puntjes te hebben gezien. Landschappelijk divers en fraai. Met mooie vergezichten. De wind in je haren en met de ruige golven aan je voeten. En als het om Colorado Point gaat: met de mogelijkheid om ‘het vergeten’ San Nicolas aan te doen op weg er naar toe.

35 kilometer wandeling langs de Noordkant

Ineke en ik hebben de ruim 35 kilometer North Side Challenge van Sero Colorado naar California Lighthouse gelopen langs de noordkant. Gestart om 5.30 in het donker, aangekomen rond 13.15 uur. Een prachtige wandeling. Hieronder enkele highlights en tips.

Highlights

Vanaf Colorado Point loop je richting de 10 windmolens die Aruba rijk is. In de nacht zijn de rode lampjes ‘on top’ een prima richtpunt. Je komt voorbij ‘het rode anker’(in Memory to All Seamen) in 1985 geplaatst en opgedragen aan alle zeelui. Je loopt over de weg langs de stranden Boca Grandi en Grapefield Beach.

In de nacht zie je er niet veel van. Des te mooier als je er overdag naar toe gaat. Via de windmolens van Windpark Vader Piet kom je in Arikok National Park. Vanaf hier moet je zelf je weg zoeken in het rotsachtige landschap. Heuvel op en af. Rotspad hier en daar. Tot je bij de bekende National Pool komt (Conchi oftewel ‘kom’).

Met de opkomende zon is het een genot om er te lopen.  Je passeert ook enkele stroken onherbergzaam land direct langs de zee. Dan valt je (helaas) op hoeveel plastic afval er ook op Aruba aanspoelt.

De route van Conchi naar de National Bridge is ook erg fraai. Je passeert dan de Triple Bridge met vlakbij Blackstone Beach. Na 3 1/2 uur (in ons looptempo) kom je bij de National Bridge. De zon staat hoger en is warmer. Dan komt een minder ‘spannend’ en vlak stuk route langs Bushiribana Ruins, Alto Vista naar de California Lighthouse.

Dit is een populair traject voor toeristen om te rijden met een 4-wheeldrive of buggy. Soms zie je ook een ‘verdwaalde’ mountainbiker of een plukje paarden van een van de maneges die tochten verzorgen.

Toch is het een mooie wandeltocht. Je beleeft een omgeving te voet intenser dan schokkend in je auto. Mooi maar zwaar, want de kilometers gaan tellen en je loopt er op het heetst van de dag. Als je na 7 uur ‘om de hoek’ van een rotsformatie de Lighthouse ziet, weet je dat de finish nabij is. Hoewel, het duurt nog een klein uur voordat je er bent.

Maar als je er bent, voel je je ‘king’. Je hebt (ongetraind) ruim 35 kilometer overbrugd en meter voor meter genoten van de prachtige, ruige noordelijk gang tussen Colorado Point en California Lighthouse.

Tips

Als je deze wandeling gaat maken, neem deze punten dan serieus :

  • Loop van Colarado Point naar California Lighthouse; dan heb je de wind in je rug
  • Start vroeg (4.00/4.30); je geniet van de zonsopgang en je loopt niet de hele tijd in de brandende zon
  • Draag een pet en zonnebril en smeer je onderweg regelmatig in
  • Neem voldoende eten en vooral drinken mee; vul je voorraad aan bij het visitor center van de National Bridge (daarna kom je geen ‘waterpunten‘ meer tegen)
  • Trek goede, dichte schoenen aan met een stevige zool m.n. voor het eerste deel van de tocht
  • Sta onderweg af en toe stil om van het uitzicht te genieten; er zijn veel plekken om fraaie foto’s te maken
  • Last van dikke vingers tijdens het lopen? Neem een handdoek mee, sla die om je nek en houd met iedere hand een kant vast. Je merkt dat ‘met je vingers omhoog’ de druk(pijn) in je vingers afneemt.
  • Neem droge sokken mee en wissel die halverwege; het hielp ons om minder snel blaren te krijgen
  • Zie je het onderweg niet meer zitten? De National Bridge, Bushiribana Ruins en Alto Vista zijn prima plekken om je op te laten halen
  • Zorg voor vervoer van het eindpunt terug naar het beginpunt (als je auto daar staat tenminste)

Heel veel wandelplezier!
Ineke en Frank

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK…..

Sportief Aruba!