Als je denkt aan vakantie op Aruba, denk je niet direct aan wandelen over ruige, met cactussen begroeide heuvel- en rotsformaties. Maar Aruba heeft het wel, en is een genot voor wandelaars. Hieronder lees je de grootste misvattingen over wandelen op Aruba.

Is wandelen voor jou een fijn onderdeel van een zonvakantie? Dan is Aruba echt een meer dan prima bestemming!

1. Je kunt alleen wandelingen maken langs het strand

EagleBeach is een van de top 5-stranden van de wereld: een mooi breed en wit zandstrand, naast heerlijk azuurblauw water. Niks mis mee om daar heerlijk te wandelen. Ook de boardwalk van Fischermens Hut naar Arashi is heerlijk om te lopen. Maar voor de echte wandelaar wat ‘gewoon’.

Niet gewoon is dat de hele ruige Noordkant van Aruba voor je klaar ligt voor het maken van korte, en ook langere wandelingen. Je kunt bijvoorbeeld van het Rode Anker in San Nicolas helemaal naar de California Lighthouse lopen. Een hike van wel 37 km, 10 uur. Dus niet voor iedereen weggelegd.

2. Wandelen op Aruba is eentonig en saai.

De Noordkust van Aruba is juist heel gevarieerd. Je kunt over off-road paden lopen langs de kust, met z’n mooie vergezichten, blowholes en rotsformaties waar het water tegenop spat. Door de vele droge rivierbeddingen (lees: rooien) kun je klimmen en klauteren.

Er zijn duingebieden en boca’s die weer een heel andere wandelervaring geven. Uitgestrekte heuvelruggen en passages met verschillende cactus- en boomsoorten kom je op verschillende plekken tegen en natuurlijk vele in het wild groeiende aloe vera’s en agaves.


Onderweg schieten de kleine salamanders voor je voeten weg, zie je wara-wara’s vliegen (de grootse roofvogel op Aruba) of kom je wilde ezels of een groep geiten en bokken tegen. Het is er allemaal. Dus eentonig en saai? Verre van dat.

3. Je moet goed getraind zijn om te kunnen wandelen op Aruba

Natuurlijk, ga je de wandeling maken van het Rode Anker in San Nicolas naar de California Lighthouse (37 km, 10 uur) in Noord, dan moet je een zeer goed getrainde wandelaar zijn met een goede conditie. Dan is het ook verstandig en nodig om onderweg ‘bevoorrading’ te organiseren (water, fruit, etc).

Maar de meeste mensen maken wandelingen van 1,5-3 uur, en dan is een gewone basisconditie prima. Bergschoenen zijn niet nodig, maar goede wandelschoenen met stevige hak en zool zijn wel essentieel.

Evenals voldoende zonnebrand, een petje voor de zon en ruim voldoende water. Je loopt op Aruba tussen 6am (als het licht wordt) en 10.30am en tussen 16.30pm-19.00pm. Op die tijden vermijd je de zonnekracht, die wandelen ‘zwaar’ maakt.

4. Je kan op Aruba niet zonder begeleiding van een gids wandelen.

Het klopt dat er wandelgidsen zijn met wie je de natuur in kan gaan. Wandelen op Aruba is populairder geworden en krijgt ook meer aandacht, omdat het een duurzame vorm van toerisme is. Zo biedt ‘Parke Nacional Arikok’ af en toe georganiseerde wandelingen aan.

Je gaat dan ’s ochtends vroeg onder leiding van een parkranger vroeg op pad (meestal tussen 6-7am). Er zijn ook ‘commerciële’ wandelgidsen. Dan betaal je, schrik niet, zo maar meer dan 100 dollar per persoon voor een tocht van 2 uur (inclusief smoothie of glaasje champagne na afloop, dat dan weer wel).

Maar de meeste mensen (onze gasten) willen graag zelf gaan wandelen. Als ze er zin hebben, als het ze uitkomt, waarheen ze zelf willen.


Als ze zelf willen gaan wandelen, dan is er ook een hikegids van Aruba beschikbaar in de vorm van een e-boek. Er zijn 2 versies:

1) 10 BEST ARUBA SHORT HIKES; Engelstalig met 10 uitgeschreven hikes van max.5km/1.30 uur.

2) ARUBA HIKE TRAILS; Nederlandstalig met 30 uitgeschreven hikes over de gehele Noordkust, van 1,5-3,5 uur.

Beide gidsen kun je eenvoudig aanschaffen via onze website. Kijk op  www.elementsofaruba.com voor meer informatie over hiken op Aruba of om de e-hikegids(en) te bestellen.

De e-gidsen ARUBA HIKE TRAILS (Ned-talig) en 10 BEST ARUBA SHORT HIKES (ENG-TALIG) zijn exclusieve uitgaves van Elements of Aruba. Het zijn ook de enige wandelgids van Aruba met routebeschrijvingen, waar je op kunt vertrouwen dat ze goed beschreven en actueel zijn. Alleen verkrijgbaar via onze website. Je ontvangt na bestelling gratis updates van eventuele wijzigingen in de routes.


En wat doe je na afloop van een prachtige wandeling? Je pakt je zwemspullen, stoeltjes en koelbox en gaat heerlijk naar het strand. De afstanden zijn klein, dus je bent er zo.

Aruba is een echt combineer-eiland. Elke dag kun je lekker naar het strand. Maar er zijn zoveel andere dingen die je kunt doen, om meer uit je vakantie op Aruba te halen. Zoals wandelen. Aruba te voet ontdekken is gewoonweg “amazing”.

Enthousiast geworden om naar Aruba op vakantie te komen?
Vind je appartement op Elements of Aruba!