Blog

Aruba, door een duurzame zonnebril…..

By 22 oktober 2019 No Comments

Al 10 jaar komen Daniëlle en Walter naar Aruba op vakantie. Dit jaar hebben ze voor het eerst een appartement geboekt, op Elements of Aruba. Eerder gingen ze naar een van de all-inclusive resorts.

Walter is in Nederland een specialist op het gebied van verduurzaming van gebouwen. Hij volgt ontwikkelingen op dat gebied op de voet. We kwamen tijdens hun verblijf bij ons te spreken over ‘duurzaam Aruba’.

Wat valt je positief op als toerist als het gaat om ‘duurzaamheid’?

In de afgelopen 10 jaren heeft Aruba absoluut stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Er zijn zonnepanelen (vooral op overheidsgebouwen, de luchthaven en de grote hotels), windmolens (Vader Piet) en een solarpark (ze zeggen de grootste in het Caribische gebied).

Plastic tassen zijn bij wet verboden in supermarkten. Sinds dit jaar zijn ook plastic bekers, bestek en rietjes verboden, als ook zonnebrandcreme’s met chemische UV-filters die het koraal aantasten (bleken). Electrische auto’s zie je echter mondjesmaat.

De duurzaamste energie is de energie die je niet of slechts in beperkte mate gebruikt. In het tropische klimaat is het vrij gebruikelijk om te douchen met water met “koud” water (wat nooit helemaal koud is).

Wasmachines wassen overwegend met koud water, en een wasdroger hoef je hier niet te gebruiken. In de wind en de zon is je was aan de lijn immers zo droog.

Mooi is ook, dat er op Aruba diverse kleine initiatieven zijn voor ‘duurzaam produceren van groente en fruit’. Zoals sla (Happyponics-methode), komkommers, champignons en tomaten (verticale teelt). Die ondernemers werken met technieken die zo weinig mogelijk energie én water vragen (hergebruik van water verlaagt de kosten ervan, want water is prijzig op Aruba). Dit soort initiatieven zouden meer gestimuleerd mogen worden.

Het moet mogelijk zijn dat het mooie eiland Aruba 100% zijn eigen schone energie uit zon en wind kan opwekken. De zon schijnt dagelijks en de passaatwind waait vrijwel altijd. De grote uitdaging ligt ook hier in de opslag van energie gedurende de dag, om de nacht ermee door te komen.

Daarnaast is het nodig dat de overheid zich meer ‘dwingend’ opstelt en Arubanen (particulieren én bedrijven) meer duurzaam gedrag laten zien.”

Wat verbaast je in negatieve zin?

“Wat nog steeds nauwelijks gedaan wordt: afvalscheiding. Alles (glas, papier, plastic) mag letterlijk in dezelfde afvalbak. En dat terwijl afval is een grondstof voor nieuwe materialen en producten en/of energie.

De overheid is er mee bezig, maar het vraagt ook een bewustzijnsverandering van de Arubanen. Dit zal, zoals we in Nederland gezien hebben, nog wel enige jaren en enkele campagnes duren.

De meeste toeristen scheiden al lang hun afval in hun eigen land. Dus die 2 miljoen toeristen, die hier jaarlijks hun vakantie doorbrengen, zullen afvalscheiding alleen maar toejuichen en zonder gemor doen.

Zonnepanelen zie je nog nauwelijks op huizen. Dit zal vooral met geld/inkomen te maken hebben. Of er ‘groene subsidies’ zijn weet ik niet.

Wellicht heeft het ook te maken met het feit dat het stroomnet een hele grote hoeveelheid zonnestroom niet aankan. Maar met 500 (kwh/jaar) uit 1x 250 (Wattpiek) standaard zonnepaneel, zou Aruba zonnestroom te over moeten hebben.

In de hotels staat de airco dag en nacht aan. Dit is een ongelooflijke verspilling van kWh. Je zou eens moeten uitrekenen wat een toerist tijdens zijn verblijf op Aruba aan kWh per jaar stroom gebruikt ten opzichte van een bewoner. Ik denk dat je gaat schrikken.

Andere dingen die me opvallen. Er rijden heel veel auto’s en er zijn veel kleine ‘wheel repairs’. Maar waar gaan die afgeschreven autobanden heen? Komen die op de vuilstort te liggen?

En dan de vele ATV’s die in slierten door de prachtige natuur aan de noordkust rijden. Als ook de Jetski’s die volle bak op de azuurblauwe zee scheuren. De vooral Amerikaanse toeristen, ‘they love it’, maar het heeft weinig van doen met ‘duurzaam toerisme’.

Hier moet de overheid echt werk van maken, maar de toeristische bedrijven moeten hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

Hoe ziet jouw (toeristische) beeld van duurzaam Aruba er uit? Wat zou urgent moeten worden opgepakt?

Aruba is een gemeenschap van 115.000 inwoners (en 2 miljoen toeristen per jaar) dat ‘toerisme’ als belangrijkste economisch bron van inkomsten heeft. Er is beperkt geld voor innovatie, maar goed ‘gejat’ werkt natuurlijk ook. Maak dus gebruik van technieken, hulpmiddelen en maatregelen die er om je heen zijn. Mijn top 5 ?

1. Zet meer in op zonnestroom, dus zonnepanelen op huizen los van het net. Elk dak op Aruba is geschikt. Bedenk een financieringsmodel zodat iedereen meekan.

2. Maak haast met afvalscheiding. Er zijn genoeg voorbeelden van (ei)landen hoe ze dit hebben aangepakt en wat er voor nodig is. Anno 2019 is het niet meer te verkopen dat al het (ook toeristen) afval in één container gedumpt wordt.

Pak dan meteen ook het zwerfafval aan. Er wordt veel werk gemaakt (en met succes) van het schoonhouden van de populaire stranden en prachtige noordkust. Maar in het binnenland van Aruba zie je nog te veel ‘dumpplaatsen’; bepaald niet duurzaam.

3. Aanbieders van ATV’s en Jetski’s moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan nemen om elektrisch te gaan rijden en varen. Ze leven van het toerisme, maar moeten ook investeren in duurzaam toerisme. Het is immers ook in hun  voordeel.

De touraanbieders kunnen hun tourguides bijbrengen (en verplichten) dat ze op de gebaande paden rijden, in plaats van ‘vrij’ door de natuur te scheuren.

Vertel dit ook aan het begin van elke tour aan de toeristen. Ze begrijpen de zin en noodzaak ervan. De fooi die ze geven aan de tourguide zal er daarom niet minder door zijn.

4. Ook de ‘high- & lowrise hotels’, restaurants en supermarkten, die gebaat zijn bij duurzaam toerisme, moeten gaan bijdragen. Gebruik bijvoorbeeld het warme water uit de vele airco’s die toch altijd aanstaan. Vervang oude airco’s door energiezuinige types (invertors).

En zet ze niet standaard op 18 graden (je loop gewoon weg van je tafeltje, zó koud), maar op 21-22 graden; scheelt veel energie.

Moeilijk, maar niet onmogelijk toch?

Pas koelmachines en warmtepompen aan op natuurlijke koudemiddelen, zoals SuperFood (een supermarkt met een groot Jumbo-gehalte) dat al op enige schaal doet. Dat scheelt milieuvervuilende koudemiddelen (CFK en HFK) en onderhoud, én dus ook geld.

5. Burgers én toeristen moeten zo weinig mogelijk plastics en geen verkeerde zonnebrandcrèmes gebruiken. Natuurlijk, de overheid moet er op toezien dat de wetgeving die er is, ook gehandhaafd wordt.

Maar wijzelf kunnen en mogen niet wegkijken, en lekker makkelijk wijzen naar de instanties.

Veel van de maatregelen vragen naast duurzame technieken en producten, een actief beleid zeker ook om een andere mentaliteit en gedrag van inwoners (en toeristen) te bewerkstelligen. Daarvoor is het belangrijk om maatregelen ‘zichtbaar’ te maken.

Vertel als bedrijf en overheid wat je doet, en waarom. Laat ook zien wat resultaten zijn. Toeristen (en burgers) staan er ook steeds meer voor open. Sterker nog, vinden duurzaamheid ook steeds belangrijker (ze geven zelfs slechte reviews als een bedrijf niet duurzaam is).

Maak van ‘One Happy Island’ een ‘One Happy Sustainable Island’. Dan kunnen mensen zorgeloos op vakantie blijven komen naar dit prachtige eiland, zonder verdere afbreuk te doen aan natuur en milieu.

Walter van Kampen

Bussum, oktober 2019

—————————————–

Zó draagt ‘Elements of Aruba’ zijn steentje bij aan duurzaamheid op Aruba :

  • we gebruiken geen wasdroger voor bed- en badlakens, maar de waslijn
  • we hebben alleen energiezuinige invertor airco’s
  • bruikbare spullen, die wij niet meer nodig hebben, bieden we aan voor hergebruik
  • lege flesjes van de Arubaanse biersoorten (Chill, Balashi, Hopi Bon, Hopi Stout ) leveren wij in bij de Balashifabriek (=enige glas dat gerecycled wordt), ook die van onze gasten
  • de pomp van de loungepool is de energiezuinigste in z’n soort
  • het water uit sceptic-tank hergebruiken we om de tuin te ‘sproeien’
  • we gebruiken alleen LED-lampen
  • we gaan binnenkort regelen dat we voortaan het afval, dat gerecyled kan worden, naar het milieustation (recent geopend) brengen