Blog

Salsa Leren Dansen op Aruba is Fun!

By 1 oktober 2019 No Comments

Een half jaar geleden zijn Frank en ik, samen met 3 bevriende stellen, begonnen met het volgen van Salsa les bij de ArubaSalsa Dance Company. Salsa wordt hier op Aruba veel en vaak gedanst. Het lijkt alsof iedereen hier de Salsa (en Bachata en Merengue) kan dansen, dus leuk om ook te leren vinden wij.

Inmiddels hebben Salsa level 4 afgesloten en hebben we in de zomermaanden ook een cursus Bachata level 1 gevolgd, dus we kunnen het nu……. een beetje……

Eerlijk waar, het is super leuk om te doen! Maar…..niet echt makkelijk. We moeten veel oefenen. Danslessen volgen alleen is voor ons niet voldoende om het onder de knie te krijgen.

Na iedere les maken we een filmpje met de passen, die we geleerd hebben en als huiswerk gelden voor de volgende keer. Zo’n filmpje ziet er dan zo uit…….

Op het filmpje zie je de dansleraren Reggie & Melitza, eigenaren van de Aruba Salsa Dance Academy dansen, en die zijn ZO GOED!!!! Gewoon geweldig om naar hen te kijken, als zij tijdens een dansavond op de dansschool een demonstratie dans doen.

In dit blogartikel laten we je met hen en hun danspassie kennismaken, aan de hand van een aantal vragen, die we hen hebben voorgelegd.

Wat heel bijzonder en super toevallig is : Reggie is zijn danscarièrre begonnen bij Dansschool Salsa Sentation in Eindhoven! De stad, waar wij jarenlang hebben gewoond, voordat we naar Aruba zijn vertrokken. Toeval bestaat niet, toch….????

Hoe zijn jullie in dit vak terecht gekomen? Wat is jullie Latin Dance achtergrond? Waar komt jullie passie vandaan om het te leren aan anderen?

Reggie heeft vanaf zijn jeugd altijd al gedanst met zijn moeder en tantes. Dus het ritme gevoel is hem met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn tiener jaren heeft hij Latin muziek leuk gevonden en was hij in Mambo Jambo (nu Mojito’s Cuban Cuisine Restaurant) regelmatig aan het dansen.

Toen hij in Nederland ging studeren heeft hij salsa lessen genomen in Eindhoven bij Dansschool Salsa Sensation. Na 2 seizoenen al waren de dansleraren daar ervan overtuigd, dat hij ook instructeur kon worden. En zo begonnen ze hem te trainen. Reggie heeft 5 jaar les gegeven in Eindhoven bij Salsa Sensation.

Melitza heeft al vanaf haar 16e salsa lessen gevolgd, en is ook zeer snel salsa docente geworden. Ze heeft ook een intensieve training gevolgd bij ArubaSalsa.

Je kan ook zeggen, dat wij bij elkaar zijn dankzij onze passie voor dansen!

Wij vinden het allebei super leuk om het aan mensen te leren. Het is een leuke manier voor ons om te ontspannen, lol te hebben, en om met mensen te socializen.

En het geeft veel voldoening om de vooruitgang in mensen te zien. Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen en plezier in het leven, en dat zien en merken wij.”

Wat zijn de specifieke kenmerken van de Salsa en de Bachata dansen? Hoe zijn deze dansen ontstaan? Wat is typisch voor deze verschillende dansen?

Salsa is onstaan in de jaren 1900 in Oost Cuba, en in 1960-70 in New York City groot gemaakt door immigranten afkomstig uit Puerto Rico en Cuba. Het is een mengeling van Son, Mambo and Latin jazz en dus afkomstig uit verschillende culturen uit de Caraïben en Afrikaanse ritmes.

Niet alle salsa nummers zijn hetzelfde. Je hebt salsa romantica, salsa dura, salsa choque, en nog meer soorten salsa muziek. Ook zijn er verschillende manieren hoe salsa gedanst kan worden: New York style, L.A. Style, Cuban Style, Rueda, Colombiaanse stijl, etc etc.

Wij geven voornamelijk L.A. Style aangezien dit ook de meest voorkomende stijl is ter wereld. Maar het is sterk afhankelijk waar iemand vandaan komt, wat voor soort salsa die persoon danst.

Op Aruba dansen niet heel veel Arubanen salsa, en degenen die wel salsa dansen, dansen meestal salsa crioyo, een mix van cubaanse salsa, puerto rican, en alcohol.

Bachata is in de Dominicaanse Republiek onstaan, en is redelijk “nieuw” (1960). Bachata is pas populair geworden in de jaren 80 en 90.

Tegenwoordig is Bachata zeer bekend geworden door grote artiesten die de Bachata muziek maken, en omdat het een meer sensuele en romantische dans is. De muziek is ook zachter en zwoel. Kijk maar….

Op Aruba is Bachata super populair, en is de dansvloer altijd vol als er  Bachata muziek wordt gedraaid.”

Welke ontwikkeling zien jullie in Latin Dance op Aruba? Waar sluiten jullie specifiek op aan in jullie Dance Company?

“ArubaSalsa bestaat inmiddels al bijna 12 jaar, en we hebben in die tijd veel veranderingen gezien in de Latin dance scene op Aruba.Toen we begonnen waren was het nog best nieuw…… en moesten de Arubanen nog wennen aan onze andere dansstijl.

We hebben ook terugwerking ervaren, vooral van de oudere generatie. Gelukkig hebben we dit snel ‘overwonnen’ en waren onze lessen meteen helemaal uitverkocht.

Tegenwoordig is de meerderheid van onze cursisten jongeren, die het leuk vinden om te leren dansen.”

Wat is jullie drijfveer voor de ArubaSalsa Dance Company? Wat is jullie droom voor de toekomst van Latin Dance on Aruba?

“Dat ArubaSalsa Dance Company bestaat, is super mooi en eigenlijk een jarenlange droom, die is uitgekomen. We hebben van onze passie onze baan gemaakt. Dus moe worden we er nooit van, vooral ook omdat we zelf heel erg van Latin muziek houden, én heel graag dansen.

Op Aruba is het moeilijk om een goede danslocatie te vinden waar je én een goede vloer hebt, én een leuke sfeer, met top muziek. Hier willen wij verandering in brengenmet onze nieuwe locatie in het centrum van Oranjestad.

Mensen die willen leren dansen, kunnen bij ons terecht, en mensen die bij ons leren dansen, kunnen bij ons ook oefenen en socializen. Het sluit perfect op elkaar aan en het wérkt!”

Onze gasten vinden het allemaal erg leuk dat wij Salsa en Bachata leren dansen en gaan graag een keer mee kijken. Zijn zij ook welkom bij jullie voor een proefles?

“Graag ontmoeten en verwelkomen wij alle gasten van Elements of Aruba! Elke week hebben we een gratis workshop bij Bugaloe op woensdagavond van 8:30pm tot 9:30pm.

Jullie gasten kunnen ook komen dansen of leren dansen bij ArubaSalsa. Alle  evenementen of Latin Nights kunnen jullie vinden op de Facebook pagina van ArubaSalsa.

Prive lessen kunnen ook geboekt worden door toeristen die maar een weekje of twee op Aruba zijn. Iedereen kan leren dansen. Daar geloven wij heilig in!

Dus hierbij de hartelijke uitnodiging voor iedereen om bij ArubaSalsa te komen dansen!

Met vriendelijke groeten,
Reggie en Melitza

P.S. Wij zijn inmiddels weer begonnen met Salsa dansles herhaling level 4 om er weer in te komen. We hebben er altijd hartstikke veel plezier in, want geloof ons : Salsa leren dansen op Aruba is echt fun!

INEKE
februari 2020