Blog

Verser dan verse sla op Aruba!

By 21 januari 2019 No Comments

De supermarkten liggen hier vol, ook met verse producten. Deze worden ingevoerd uit de omringende landen zoals Venezuela en Amerika. Alles kun je hier krijgen, je komt hier echt niks tekort.

Worden er ook voedselproducten op Aruba gekweekt? Jazeker. Je kunt hier Arubaanse eieren, champions en verse kruiden kopen en sinds enkele jaren ook verse sla. Er is ook een pilot om tomaten (verticaal) te kweken. Natuurlijk gaat het om beperkte volumes, maar het is mooi en toch ook wel heel bijzonder dat er op dit tropische eiland steeds meer voedselproducten worden verbouwd.

Van eigen bodem?

In ieder geval geldt dit niet voor de sla. Onlangs zijn we bij Happyponics op bezoek geweest, waar Frank Timmen met zijn partner 5 jaar geleden begonnen zijn met het telen van sla in een speciaal door hen voor een tropisch eiland ontwikkelde ‘Greenhouse’. Een kas bestaande uit gaaswanden, die geen beestjes doorlaten en bovenin is de kas zo gemaakt dat het altijd aanwezige windje op Aruba de opstijgende warme lucht naar buiten waait. In de kas was het daardoor verrassend ‘koel’. Ze kunnen de temperatuur op begin 21-22 graden houden, terwijl het buiten boven de 30 graden is.

Daar hebben we gezien dat sla niet op de harde en droge bodem verbouwd wordt, maar in speciale ‘bakken’ in verschillende maten, waarin de zaden worden geplant en telkens als ze groter worden naar een groot maat bak worden overgezet. Met behulp van de geautomatiseerd bewateringssysteem wordt er continu de benodigde hoeveelheid water door de bakken gepompt. Van een klein zaadje groeit de sla in 6 weken naar ‘volwassenheid’ : klaar om geplukt en verkocht te worden.

   

    

Op de foto’s is een beetje te zien hoe het groeiproces gaat. De groeiende sla wordt met de hand naar een volgende bak geplaatst met meer ‘grondruimte = groeiruimte’.  Bij elke volgende bakplaatsing wordt elke krop gecheckt op ‘beestjes’.

In de pilotfase zijn door Frank en zijn partner zo’n 20 soorten sla getest. Ze hebben de chef-koks van de grote hotels op Aruba uitgenodigd om te proeven en te helpen bepalen welke soorten sla ze zouden gaan verbouwen.

Na 2 jaar pionieren is er nu een methode gevonden, die een gegarandeerde productie oplevert van 10 sla-soorten die de chefkoks graag willen hebben, en een ruime en gegarandeerde variatie in kleur, vorm en smaak bieden. Wekelijks worden 2000 verse kroppen sla ‘geoogst’ en geleverd aan grote en kleinere restaurants op Aruba.  De sla wordt vanwege de goede kwaliteit niet alleen maar gebruikt als versiering, maar juist ook voor smaakvolle salades en bijzondere garneringen.

Greenhouse Sale 

Een keer per 2 weken kunnen consumenten ook sla kopen in de Greenhouse. Het was voor ons een nieuwe ervaring om zelf de sla uit een bak te halen met de wortels er nog aan. En om deze thuis in een bakje water in de koelkast te zetten. De sla blijft zo nog dagenlang vers, fris en lekker ‘sappig’.

Het was verrassend en interessant om te horen en te zien hoe slim sla hier op Aruba verbouwd wordt. Frank heeft ons alle ins & outs verteld. Met een technische achtergrond, maar zonder ervaring in de ‘groenteteelt’ is hij 5 jaar geleden naar Aruba gekomen en ‘in de sla’ gestapt.

Hij vertelde ons ronduit over geboekte resultaten, de teleurstellingen (w.o. mislukte groei, gebrek aan ondersteuning vanuit de regering), de ambitie die er is (opschalen van de productie, productieproces duurzamer maken en een tweede groente gaan verbouwen, want er is nog ruimte in de kas) en ook de zorgen (hoe gaan we de groei organiseren? extra mensen? uitbesteden van de levering bij de restaurants?)

Elke 2 weken is de Greenhouse open van 9.00-11.00. Dan kun je verschillende soorten heerlijke sla kopen. Maar ook Frank of z’n partner treffen om hun verhaal te horen. En bij thuiskomst zet je de sla gauw in een kopje met een klein laagje water in de koelkast. Dan kun je nog dagenlang van verser dan verse sla genieten.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK……

8 handige ‘gratis’ weetjes, die Aruba zo aantrekkelijk maken