Blog

Wandelen op Aruba : 5 goede redenen om het vooral te doen!

By 4 april 2022 No Comments

WANDELEN OP ARUBA? KAN DAT DAAR DAN? 

Dit is wat je hoort en vooral leest : op ‘One Happy Island’ Aruba draait het om zon, zee en strand. Een waarheid als een koe (hoewel er op Aruba slechts een enkele van is). Maar wat weinigen weten, en nog minder mensen doen is wandelen aan de prachtige ruige noordkust van Aruba. Fantastisch om te ervaren!

Door de mondi, cactuspaden, langs de zee, prachtige uitzichtpunten, verlaten rooien. Door wandelen toe te voegen aan je vakantie-bucketlist, wordt Aruba óók ‘One Healthy Island’.

Waarom je juist op Aruba zou moeten gaan wandelen? Vijf gezonde redenen.

1. Wandelen is gezond voor je lijf

Een eeuw geleden liepen mensen gemiddeld 15 kilometer per dag. Nu leven we vooral ‘zittend’. We gebruiken nu een hulpmiddel, de smartwatch’ om ons te stimuleren toch 10.000 stappen per dag te maken.

Nou, ga je een wandeling maken van een uurtje of 2 langs de Noordkust en je haalt dat aantal makkelijk. De paden gaan over heuvelachtig landschap en een ruwe ondergrond. Wist je dat wandelen op dit soort paden moeilijker is voor je hersenen? Ze moeten harder werken, en dat is niet verkeerd.

Bewegen is goed voor lijf en ledematen, maar houdt dus ook je hersens fit. Zo is inmiddels wel in vele neuro-onderzoeken vastgesteld. Lekker gezond bezig dus.

2. Beleef Aruba anders door te wandelen

Je kunt natuurlijk lekker lang gaan lopen langs het strand. Dat kan omdat Aruba kilometerslange prachtig witte stranden heeft. Ook kun je ‘struinen’ door Oranjestad of San Nicolas om cultuur op te snuiven. Maar daarmee heb je Aruba nog maar voor ‘de helft’ gezien.

Door te gaan wandelen aan de Noorkust leer je Aruba op een andere manier kennen. Ruig, mooie vergezichten, heuvelachtig, authentieke plekjes. Soms als maanlandschap, en op andere plekken of je op een filmset van een western bent.

Wij hebben een e-hikegids gemaakt met 24 ‘Rough Hikes’ verspreid over de hele Noordkust, van Terra de Sol in Noord tot aan Baby Beach bij San Nicolas.

Arubanen zeggen: “de hikes brengen ons op plekken waar we nog nooit geweest zijn”. Toeristen zeggen: “wat een variatie aan natuur en andere beleving van Aruba”.

Wandelen is een echte toevoeging aan je vakantie-ervaring. Oók Aruba, maar wel écht onverwacht heel anders.

3. Wandelen als mentaal medicijn

Stress. Gedoe aan je hoofd. Zorgen. Gewoon moe. Dan is lekker wandelen in de natuur een goedkoop, vrij beschikbaar zonder recept en werkbaar medicijn om je hoofd leeg te maken.

Het maken van lange (ruige) wandelingen heeft een herstellend en genezend vermogen. Lopen (evenals hardlopen) schenkt ons endorfine, een stofje in onze hersenpan die ons een gevoel geeft van welbevinden en geluk. Wie wil dat nu niet?

Breindeskundigen praten wel over ‘mindwandering’. Door het wandelen laten we onze geest de vrije loop. Juist daardoor laat je ‘vuile gedachten’ eerder los, en plaats je gedachten en gevoelens in een nieuwe context.

Ter afsluiting van je wandeling een lekker ‘healthy’ drankje, een heerlijk duik in de zee of een verfrissende douche? Je voelt je dan heerlijk toch?

4. Groen inspireert tijdens het wandelen

We kunnen ‘frisse ideeën’ krijgen op verschillende manieren. Door het lezen van een boek, een youtube filmpje, een goed gesprek of terwijl je aan het douchen bent. Maar je hebt vast wel de ervaring dat ook (hard)lopen je in een andere ‘state of mind’ brengt, met nieuwe, creatieve gedachten tot gevolg.

De kleur groen helpt daar bij. Rood is meer een signaalkleur. Blauw is ‘harder’ en zakelijker. Groen geeft daarentegen rust. En juist in de ‘groene zone’ kunnen we alleen zijn met onze gedachten. Kunnen nieuwe gedachten opkomen en ons inspireren.

Is het groen op Aruba? De ontelbare cactussen (cadushi’s) geven Aruba altijd een groene gloed. En valt er een bui, dan herstelt droge natuur zich snel. Bomen en struiken die je ‘dood’ waant, kleuren snel weer groen.

Wandelen langs de Noordkust ervaar je dus wel degelijk als groene beleving. En ‘groen op Aruba’ inspireert op een geheel eigen manier, anders dan ‘groen in eigen land’; zoveel is zeker.

5. Wandelen 'just for fun'

Er zijn veel  ‘verstandige’ redenen te noemen om te gaan wandelen. Maar je kan het ook doen omdat het gewoon leuk is en gezellig. Samen wandelen brengt je makkelijk ‘aan de babbel’. Met mensen die je bekend zijn, maar ook met onbekenden.

Wij organiseren 1x per maand een ‘One Happy Hike’ in samenwerking met ONE HEALTY YOU, Aruba’s Health & Wellness Platform. Dan wandelen we met ongeveer 12-15 mensen, die elkaar niet kennen. En wij meestal ook niet. Maar binnen de kortst mogelijke keren is iedereen die wil in geanimeerd gesprek met iemand, en met steeds wisselende gesprekspartners.

Je ziet dat aan het einde ‘adressen’ worden uitgewisseld, zodat er nadien nog contact kan zijn voor nog een wandeling of een andere activiteit. Wandelen dus als een sociale activiteit. Het brengt mensen samen, en verbindt. Het geeft plezier door wat je onderweg ziet, ervaart of hoort.

Een wara wara misschien (grootste roofvogel op Aruba), een klein shoco-uiltje (bedreigd diersoort en in het wapen van Aruba opgenomen) of een groep vrije ezels of geiten? Quarts of vulkanisch gesteente? Bolcactussen (ook wel gekscherend genoemd ‘schoonmoeder’s schoot’ genoemd), boomcactussen (cadushi breba) of bladcactussen? Leuk en leerzaam. Maar vooral ook ontspannen en gezellig.

Meer informatie over wandelen op Aruba?
Bekijk dan ook onze pagina >>> www.elementsofaruba.com/hiken-op-aruba.

En wil je de hele Noordkust verkennen, dan is de e-gids ARUBA HIKE TRAILS  iets voor jou. Bestel hem direct hieronder.

VEEL HIKE-PLEZIER!