Blog

Turquoise strandbeleving

By 23 januari 2018 No Comments

Aruba staat bekend om z’n hagelwitte stranden. Iedereen die er ooit geweest is zal beamen dat het zachte poederwitte zand en turquoise zee paradijselijk zijn. Strand kun je op verschillende manieren beleven. Badlaken en boek mee, af en toe een lekker koude Amstel Bright of Chill en een duik in het helderblauwe water van 28 graden; wie maakt je wat. Of genieten van watersporten. Van kitesurfen tot ‘stand up paddle’, van snorkelen tot zeilen.

De eerste keer dat wij op Aruba waren en naar het strand gingen was er een ‘beachtennis toernooi’. We waren bekend met beachvolleybal (dat zie je natuurlijk ook op de stranden van Aruba), maar deze sport was nieuw voor ons. Twee tegen twee. Bovenhands serveren. Alles volleren natuurlijk. Erg zwaar om te zien, laat staan om te doen. Goede beat erbij van een dj, mensen die kijken en chillen, helemaal oke.

Weer anders is het om ’s avonds met je blote voeten in het zand lekker te eten, bijvoorbeeld in Barefoot (topnaam). Met de vallende zon op de achtergrond, niet slecht natuurlijk. Voor de inwoners van Aruba is een echte strandbeleving om er met familie en vrienden af te spreken en te chillen. Iedereen neemt dan wat eten en drinken mee en onder ruisende palmbomen of de typische divi divi-bomen wordt gebarbequed en worden verhalen gedeeld. Dit is misschien nog wel gebruikelijker dan om bij elkaar op visite te gaan.

Wat wij op Aruba een ultieme strandervaring vinden? Wandelen over de kilometerslange stranden. In mijn tienerjaren heb 12 jaar in Bergen NH gewoond, dus vlak bij Bergen aan Zee. In die tijd is bij mij de liefde gegroeid om lange strandwandelingen te maken. Weer of geen weer. Zomer of winter. Altijd op zoek naar het weidse uitzicht en vrije gevoel. Meestal eerst tegen de wind in, lekker uitwaaien en ‘laat maar waaien’. En als ’t even kon , met een strandtent als ‘beloning’.

Het is dus niet heel erg raar dat de lange en diverse stranden op Aruba, die in menig top 10 lijstje van mooiste stranden ter wereld staan, ons zo bekoren. De baaien op Curaçao zijn prachtig, maar voor ons gaat er niets boven een strandwandeling over Eaglebeach, Palmbeach of Babybeach. Zeker in de ochtend of bij zonsondergang kun je hier onwijs van genieten. Het is niet verwonderlijk dat juist op deze tijden veel foto’s worden geschoten.

Een van de meest favoriete fotografieplekken aan Palm Beach is Fisherman’s Huts. Fisherman’s Huts is een apart stuk strand dat aan Palm Beach vastzit en is een waar mecca voor wind- en kitesurfliefhebbers. Hier kun je bij uitstek de bedrijvigheid van surffanaten vastleggen terwijl ze met hun board over het water razen. Ook kun je iets verderop de kleine traditionele en kleurrijke vissersbootjes zien die verlaten in het water schommelen. Een typisch Caribisch tafereel dat een prachtplaat oplevert.

Op Eagle Beach staat volgens Arubaanse kenners de meest gefotografeerde boom ter wereld, de fofoti boom (voor de liefhebber: Conocarpus erectus var. erectus). De boom heeft een gedraaide stam en groeit schuin richting de zee. De Fofoti wordt vaak verward met de dividiviboom, het zijn echter niet dezelfde bomen. Dat-ie het meest gefotografeerd is, deert niet. Het blijft geweldig om de boom vast te leggen. Al was het maar om aan iedereen te kunnen laten zien dat je bij ‘de boom’ was. Maar je kan er natuurlijk ook voorkiezen om er onder te gaan zitten, en om voor je uit te dromen over het glinsterende zeewater van de Caribische zee. De fofoti boom staat tegenover het Amsterdam Manor Beach Resort.

Iedereen zoekt een eigen strandbeleving. Is lange wandelingen maken er een van? Kies dan voor de prachtige stranden van Aruba. Die gaan je bekoren, op elk moment van de dag.

Leave a Reply