Blog

Trots, om trots op te zijn

By 23 januari 2018 No Comments

Stap je op Aruba uit de hal van Koningin Beatrix Airport, dan zie je de taxi’s, bussen en auto’s. Het valt je gelijk op: op elke nummerplaat staat ‘One Happy Island’. Op witte nummerplaten, in het formaat dat je ook treft in Amerika. Waar elke staat ook een eigen motto heeft. Aruba heeft het een beetje afgekeken van het land, waar ruim 40% van de toeristen vandaan komt.

Het bijzondere is dat veel, heel veel mensen (toeristen) zich ook in het motto van Aruba herkennen. Je leest het in twitterberichten, vakantieblogs , of in recensies. Toen wij vorig jaar een week onze voetstappen zetten op Arubaanse bodem om te onderzoeken of Aruba ons zou bevallen om naar toe te emigreren, ervaarden wij dat het motto gewoon écht past. We zijn er (nog) niet achter gekomen wie de slogan bedacht heeft, waar het vandaan komt. Het zou ons niet verbazen als er een marketingbureau achter zit. Maar hoe dan ook: de slogan ‘doet’ wat het belooft.

Omdat Aruba grotendeels leeft van het toerisme, waarvan bijna de helft Amerikanen, is er een hoog serviceniveau. Amerikaanse toeristen verlangen dat gewoonweg. Humberto Tan zei in een filmpje, toen hij met zijn familie op Aruba zijn vakantie vierden: “De Arubaan is er van doordrongen dat ‘hospitality’ en ‘a good vibration’ van levensbelang is. Dat is in hun DNA gaan zitten”. Trots ervaar je vrijwel (we hebben in die week dat we er waren natuurlijk niet iedereen gesproken…) bij iedereen op het eiland met z’n ruim 115.000 inwoners. Voor de liefhebber: Aruba is bijna 184km2 (lengte 31 km en op z’n breedst 8 km), Curaçao 444km2 en Bonaire 288km2.  Ter vergelijking: Texel is 164km2 en Ameland 59km2.

De sfeer op het eiland is open, relaxed en vrolijk. Dat heeft vast ook te maken met het altijd fijne klimaat. Aruba, een tropisch stukje Nederland in het Caribische gebied op 10 uur vliegen van Amsterdam. Aruba is een smeltkroes van nationaliteiten. In het verleden hebben mensen uit onder andere Latijns-Amerika, het Caribische gebied, China en diverse Afrikaanse landen hun weg naar Aruba gevonden. Zou het daardoor komen dat Aruba bekend staat om haar warme en vriendelijke bevolking?

Ondanks de diversiteit in achtergronden en nationaliteiten voelen de inwoners van Aruba zich sterk betrokken en zijn ze trots op ‘hun land’. Dat het economisch goed gaat en het (op Nederland gestoelde) onderwijssysteem goed is ontwikkeld, helpt natuurlijk enorm. Er wordt gezegd dat alle inwoners als grootste overeenkomst hun gastvrijheid en gevoel voor het goede leven hebben!

Arubanen zijn ook trots op hun volkslied en vlag. Sinds 18 maart 1976 vieren ze jaarlijks de Dag van het Volkslied en de Vlag (Dia di Himno y Bandera). Die dag werden de vlag en het volkslied officieel geïntroduceerd aan het Arubaanse volk in het Wilhelmina Stadion op Aruba. Terwijl daar de Arubaanse vlag voor het eerst werd gehesen, werd het volkslied “Aruba Dushi Tera” voor het eerst gezongen. Wij gaan 18 maart a.s. deze Arubaanse feestdag voor het eerst meemaken. We zijn benieuwd!

Laat je vangen door Aruba, het ‘One Happy Island’. Lokale mensen vinden het mooi als je interesse toont in hun leven en cultuur, hun doen en laten. Wil je Aruba dus in z’n DNA kennen? Maak contact en verrijk zó je vakantie.

Leave a Reply