Blog

Recept : Vis met doperwten

By 15 augustus 2019 No Comments

Een recept in een beter kookboek begint meestal met een beschrijving van de benodigde hoeveelheden ingrediënten voor het gewenste gerecht. Voor de toerist op het zonovergoten Aruba is het recept ‘Vis met doperwten’ evenwel heel eenvoudig.

Men rijdt naar de Super Food Plaza en koopt een pak diepvries doperwten. En waar blijft de vis? De vis zwemt in de zee in een weldadige overvloed. Deze bijdrage over vis met doperwten gaat niet over een smakelijk onderdeel van de haute cuisine, maar over één van Aruba’s bucket-list-activiteiten: snorkelen.

Snorkelen kan in de buurt van een aantal Arubaanse stranden en in het bijzonder gaat dit ‘recept’ over Boca Catalina, waarschijnlijk de beste locatie voor een snorkelsessie.

Men neme de weg naar de California Lighthouse en stopt een aantal kilometers voor de vuurtoren in de wijk Malmok en vlije zich op het strand van Boca Catalina.

Men gaat naar een Arubaans strand met strandstoelen, koelbox, naar believen een muziekinstallatie en zonwerende producten.

Men kope een snorkelmasker van de Decathlon – een uitkomst voor het snorkelen. Zo’n masker geeft geen gedoe met mondstukken en inslikken van het toch pittig zoute caraïbische zeewater. Het snorkelmasker vergroot en verbreedt het gezicht onder water fantastisch.

Smeer je vooral ook in met zonwerende middelen of doe een UV T-shirt aan en glij het water in.

Er gaat direct een wondere wereld voor je open. Bij Boca Catalina zijn dichtbij veel rotsen, waar menig vis zich veilig waant voor overvliegende pelikanen en prachtige fregatvogels.

In de azuurblauwe zee is het water bijzonder helder en zie je werkelijk alles. De helderheid valt op van boven het water, maar ook in het water geeft de zonkracht een fantastisch zicht.

De kleur van zeewater wordt door de diepte en de hoeveelheid ‘stoffen’ in het water bepaald. Watermoleculen absorberen alle kleuren uit het spectrum, behalve de kleur blauw. De Arubaanse watermoleculen absorberen alles behalve azuurblauw. Daarnaast speelt de samenstelling van de bodem – als de zee niet al te diep is – een rol in de turquoise uitstraling: het is prachtig!

Binnen enkele seconden zijn tientallen soorten vissen te zien. De brutaalste soort is de Sergeant-Major: een witte vis met een lengte van 10-15 centimeter met zwarte verticale strepen en een gele gloed op de rug.

En nu komen de doperwten van pas: een tip voor iedere snorkelaar van local Mena Lopes.

Men neme een plastic zakje en vult deze met enkele handjes doperwten. Het beste is om het zakje met een hand boven het water te houden, want zodra enkele doperwten gevoerd worden is het bal.

De erwten zijn bijzonder populair en worden door de Sergeant-Major en de donkere en grotere French Angelfish verslonden. Bij het voeren bijten de – toch al gauw tientallen – vissen lichtjes in handen en armen!

Dus dé tip voor snorkelaars: vergeet het overal aangeprezen brood en de fruitstukjes; gebruik doperwten om heel veel vissen te spotten bij Boca Catalina!

Blijf niet te lang met nek, rug en knieholten in de zon, maar een mogelijk verbranden is ook echt het enige nadelige aspect van snorkelen.

Vis met doperwten, zeker proberen!

Elmer & Denise


augustus 2019

MEER TIPS DIE NIET IN TOERISTISCHE GIDSEN STAAN?