Blog

The Natural Bridges van Aruba

By 8 augustus 2019 No Comments

Ontdek de schoonheid van Aruba's ruige Noordkust

Aruba’s Natural Bridges: een fascinerend geologisch fenomeen en een onmiskenbaar onderdeel van het Arubaanse landschap. In 2005 stortte de beroemde “Natural Bridge” in, maar er zijn nog andere natuurlijke bruggen te ontdekken, die een uniek perspectief bieden op de ruige noordkust van Aruba.

The Natural Bridge; nog steeds een toeristische attractie

Het was voor vele Arubanen dramatisch nieuws. Op 2 september 2005 stortte de koraalstenen natuurbrug in. Bekend als ‘The Natural Bridge‘. Met z’n 30 meter lengte en 7 meter hoogte de langste en grootste natuurbrug binnen het Caribische gebied. Gevormd in miljoenen jaren van erosie door de harde passaatwind en beukende oceaangolven.

Bezocht door miljoenen mensen. En dan opeens… Hoe gek moet het zijn geweest voor de eerste personen toen zij in de ochtend van 2 september naar die plek gingen… en tot hun verbijstering zagen dat de brug geen brug meer was…


Wij hebben de Natural Bridge nooit in het echt gezien. Wel op een mensgrootte print bij het Natural Bridge bezoekerscentrum. Die is er inmiddels ook niet meer. Nu moet je het doen met een foto op het internet om te weten hoe de brug er tot 2 september 2005 uitzag.

Er waren plannen om een nieuwe brug te maken over de resten van de oude Natural Bridge. Van carbon fiber (zie foto). Zodat bezoekers van de ene naar het andere kustdeel kunnen lopen, de volle passaatwind ervaren en selfies kunnen maken.


Het beeld dat het bij me oproept? De glazen piramide bij het Louvre in Parijs. Nieuw ontmoet oud. Het zal vast veel discussie geven, maar beter een ‘moderne brug die leeft en nieuwe energie brengt’ dan een ‘dode ingestorte brug waar de ziel uit is’.

Maar er zijn meer Natural Bridges op Aruba

In totaal zijn er op Aruba zeven natuurlijke bruggen ontstaan in de rotsige kalksteen-plateaus van de noordkust. Leuk om ze te ontdekken.

Met een huurauto en je wandelbenen kun je ze allemaal vinden. Ze bieden je een mooi beeld en winderige ervaring van de ruige en soms als een maanlandschap aandoende noordkust.

Dit zijn de meest bekende en de natuurlijke bruggen, die het makkelijkst te bereiken zijn:

Baby Natural Bridge; de 'buur' van de ingestorte

Bij de restanten van de Natural Bridge is een kleinere nog intacte natuurlijke brug: de ‘Baby Natural Bridge‘. De kleinere kalkbrug biedt nog wat troost, maar kan vanzelfsprekend niet tippen aan de grote ingestorte brug.

Wariruri Natural Bridge; op een mooie strandje

Vanaf het Natural Bridge bezoekerscentrum kun je de stoffige en rotsachtige kustweg rijden van Bushiribana Gold Mine richting het Alto Vista kerkje en de California Lighthouse. Je komt dan bij Wariruri Beach een gave natuurlijke brug tegen. Je mag er op lopen, en dat kan ook zonder problemen.

Triple Natural Bridge; fotogeniek!

Loop je van het bezoekerscentrum de kant op, richting Sero Colorado, dan kom je bij Black Stone Beach; een strand met zwarte kiezelstenen. De natuurlijke brug die daar naast ligt is bijzonder, omdat die drie brugbogen telt en heet dan ook de ‘Triple Bridge‘.

Je kunt er met een mooie hike naar toe. Het kost je heen en terug ruim een uur. Maar de energie die je er in stopt wordt zeker beloond: het is een wandeling met prachtige uitzichten.

Al deze Natural Bridges zijn ook opgenomen in onze e-wandelgids ARUBA HIKE TRAILS. Volgens ons de beste manier om de schoonheid van Aruba’s prachtige natuur te ontdekken.

KLIK HIER VOOR MEER INFO EN OM DE WANDELGIDS TE BESTELLEN

Seroe Colorado Natural Bridge; spectaculair!

De meest verborgen natuurlijke brug tref je bij Sero Colorado. Je rijdt met de auto (met een gewone huurauto is het prima te doen) naar het lichtbaken op de hoogvlakte. Parkeer daar je auto. En dan? Dan is het ‘vinden op de tast’. Zoals best wel veel bezienswaardigheden is deze plek niet aangeduid.

Het heeft wel het voordeel dat je er niet veel toeristen ziet. Loop naar de kustlijn, en kijk wandelend regelmatig naar beneden. Totdat je de brug ontdekt. Je kunt er klimmend en klauterend naar toe.

Ook hier merk je de krachtige wind en heb je (vlakbij) een mooi uitzichtpunt over de noordkust richting de 10 windmolens van Vader Piet. Als je goed kijkt zie je in de verte de witte koppen van de azuurblauwe golven van Boca Grandi, met misschien wel de kleurrrijke schermen van kitesurfers.

Het Andere Aruba; een must-see!

De Natural Bridges van Aruba: meer dan alleen een natuurwonder, een beleving van de kracht van de natuur, de schoonheid van de ruige noordkust en de unieke geschiedenis van Aruba.

Een tocht naar deze Natural Bridges geven je een prachtig beeld van ‘het andere Aruba’; dat van de noord-oostkant. Wat ons betreft een ‘must-see’ als je op Aruba je vakantie viert!

Frank
maart 2024

MEER TIPS ONTVANGEN DIE NIET IN TOERISTISCHE GIDSEN STAAN?