Blog

Paardrijden op Aruba: Eentje voor op je ‘to-do-list’ te zetten…

By 7 december 2020 No Comments

Twee jaar geleden kwam Larissa Kuiper met haar man en zoontje vanuit Groningen naar Aruba. Inmiddels is ze al goed ‘ingeburgerd’. Net als wij, vindt zij het ook leuk om Aruba te ontdekken. Het is haar hobby om het wekelijks per paard te doen.

Paarden en Aruba zijn al vanuit het verre verleden met elkaar verweven. Aruba werd het paardeneiland genoemd omdat er vroeger enorm veel paarden werden gefokt. Deze paarden werden door de West Indische Compagnie (WIC) gebruikt tijdens de militaire campagnes in Brazilië. De paardenbaai (nu Oranjestad) aan de westkust refereert nog aan die tijd. Net voor de kust werden de paarden te water gelaten om ze al zwemmend Aruba te laten bereiken.

Paardrijden op Aruba wordt daarom ook nog steeds veel gedaan. Zowel door locals, als door toeristen. Lees hieronder de mooie ervaringen en tips van Larissa.

Paarden zijn geweldige dieren

Naast mijn dagelijks werk en tijd doorbrengen met mijn gezin, vind ik het ontzettend leuk om met vriendinnen te gaan paardrijden. Vanaf kind zijnde, vind ik paarden al geweldige dieren.

De omgang met hen en het rijden; ik beleef aan beide veel plezier. Voor mij is het een en al ontspanning. Hier op Aruba helemaal. Het blijft bijzonder om op deze manier in dit klimaat delen van het eiland te bezichtigen!

Op de ranch in Santa Cruz nemen we door welke paarden er deze dag al hebben gereden of gepland staan voor een tour. Uiteraard hebben we allemaal onze lievelingen, maar deze zijn niet altijd beschikbaar.

Paarden uit Zuid-Amerika

Op de ranch hebben ze voornamelijk Paso Fino paarden die van oorsprong uit Zuid-Amerika komen. Ze zijn gewend aan het warme klimaat en slecht begaanbare wegen. Ontzettend geschikt voor trail-rijden dus!

De paarden lopen in hun vrije tijd los in het veld. Dit is tegelijkertijd het mooie van deze ranch; ze hebben alle vrijheid en kunnen vrijwillig in een box gaan staan. Daarentegen is het voor ons soms een klus om ze te vangen…… sommigen maken er namelijk graag een spelletje van. Eenmaal het halster om hun hoofd, geven wij de paarden een poetsbeurt, zadelen we ze op en kan ons avontuur beginnen.

Verschillende routes aan de Noordkant

Er zijn veel verschillende routes die je te paard kunt rijden vanaf deze ranch. Onze bestemming varieert dan ook van Arikok Park naar Moro Beach of Natural Pool tot Andicuri of naar de Goldmines.

Een rit duurt gemiddeld 1,5 tot 3 uren, waarbij we stappen, draven, eventueel galopperen. En soms een korte pauze in lassen. Tijdens een rit ontkom je er niet aan om langs openbare wegen te rijden. Gelukkig houdt het overgrote deel van de medeweggebruikers rekening met de snelheid als ze ons passeren.

Het mooie van paardrijden, is dat je kunt genieten van omgevingen, waar je anders moeilijk of zelf niet per auto kunt komen. We rijden o.a. de heuvels op en over. Met een fantastisch uitzicht over een groot deel van de Oostkust. Iets verder turend zie je zelfs het Vader Piet Windmolenpark. Terwijl, als je de Noordkant op kijkt, je de contouren van de high-rise hotels kunt zien.

In het midden kijk je naar de Hooiberg met daarachter Oranjestad met eventueel aangemeerde Cruiseschepen, en weer iets zuidelijker zie je Bierbrouwerij Balashi en het Waterenergiebedrijf.

Anders genieten van de natuur

Naast de variatie aan cactussen, kun je zelfs ezels, geiten, mooie roofvogels, Trupials, Kolibri’s, konijnen of slangen onderweg tegenkomen. Omdat een gemiddelde tour in een rustig tempo verloopt, word je  ontspannen en je bewust van de natuur. Terwijl je de zon op je huid voelt stralen en een briesje wind door je haren waait.

Eenmaal terug op de ranch worden de paarden afgezadeld en krijgen ze altijd een lekkere frisse douche. Om vervolgens weer vrij in het veld te kunnen rondlopen.

Praktische informatie

Verspreid over het eiland zijn er een aantal rancho’s gevestigd met ieder zijn eigen routes en prijzen. Je kunt ervoor kiezen om een privé-tour te doen of om in groepsverband op pad te gaan. Afhankelijk van het aantal personen rijdt er zowel voor-, als achter een tourguide.

Voordat een tour begint worden er in het kort de belangrijkste do’s and don’ts van het paardrijden verteld. Het is een aanrader om je van tevoren goed in te smeren met zonnebrandcrème en een pet of hoed te dragen. Schaduw ga je vrijwel niet tegenkomen.

Makkelijk zittende kleding is het meest praktisch. Als je voor een tour gaat waarbij je gaat zwemmen, is het verstandig om alvast je zwemkleding aan te trekken en een handdoek mee te nemen.

De minimale leeftijd om te gaan paardrijden is meestal vanaf 8 jaar, waarbij er rekening wordt gehouden met het toegewezen paard. Dit geldt ook voor de rijervaring die je wel- of niet hebt.

Paardrijden voor (bijna) iedereen

Paardrijden is dus bijna voor iedereen geschikt. Een cap ter bescherming van je hoofd, is tevens verkrijgbaar op de ranch. (Rug) tassen zijn niet toegestaan om mee te nemen. Paarden kunnen hiervan schrikken onderweg. Gelukkig zijn de meeste zadels uitgerust met zadeltassen. Je kan dan toch je waardevolle spulletjes of een flesje water meenemen.

En ja, geloof het of niet, maar paardrijden vergt toch een beetje conditie. Je spieren worden aan het werk gezet, want niet alleen het paard blijft in beweging. Je eigen balans, de stand van je benen en een stevige zit vormen je belangrijkste basis.

Paardrijden op Aruba: Eigenlijk eentje die je op je ‘to-do list’ moet zetten…

LARISSA KUIPER

december 2020