Blog

Turtle Watch op Aruba

By 18 september 2019 No Comments

Onze gasten van Elements of Aruba zijn altijd vol vertedering als ze een sea turtle spotten in de zee, of een nest kleine sea turtles zien uitkomen. Zelf kennen we dit gevoel ook. Het is een soort van ‘magic moment’.

Om nog meer te weten over ‘sea turtels’ en waarom ‘bescherming’ van deze (voor ons prehistorisch aandoend) diersoort nodig is en blijft, spraken we met Tettie Wiechers, die vrijwillige turtle watch is bij de Turtugaruba Foundation.

Wat houd het in om turtel watch te zijn?

Een ‘turtle watch’ controleert samen met een collega op een vast tijdstip van de week de stranden op de aanwezigheid van schildpadden. En kijkt ook of er schildpadden aan land zijn gekomen om te nestelen.

Je loopt van tien tot twaalf uur ’s avonds of van twaalf tot twee uur ’s nachts langs de zee om te kijken of je schildpadden of sporen van schildpadden ziet. Met als doel om nesten te lokaliseren, zodat deze afgezet kunnen worden met balken. Hiermee voorkom je dat strand-gangers bovenop een nest gaan zitten.

Vooral Eagle Beach, waar veel nesten zijn, wordt intensief geïnspecteerd. Op andere beaches worden bordjes op het zand gelegd (zie foto), zodat mensen weten dat er een turtle-nest is.

Dit seizoen zijn er 38 nesten geteld. Gelukkig veel meer dan in 2018, toen er ongeveer 15 waren. In het verleden waren er wel 80 nesten.

Wat maak je ’s nachts zoal mee?

Het is indrukwekkend om te zien wanneer een grote Leatherback (of Kerkdriel) schildpad, die wel 1.80 m groot kan zijn, aan land komt. Eenmaal aan land zoeken ze een goede plek om te nestelen, graven een gat van meer dan 60 cm diep en leggen daar hun eieren in. Dit proces kan wel meer dan een uur duren.

Een volwassen vrouwtje legt per jaar zo’n 5 nesten met 120 eieren. Per nest komen er ongeveer 60-70 kleintjes uit. Waarom ze een bedreigd diersoort zijn? Weet je dat slechts 1:1000 schildpadjes de volwassen leeftijd van 15-20 jaar haalt? En dat pas na 20-25 jaar volwassen vrouwtjes eieren kunnen leggen?

De schildpadden nestelen graag op een rustig en donker strand. Ze hebben last van lichten van de hotels, horecagelegenheden en het verkeer. Dit klopt ook echt, want ik heb het gezien.

Op een van mijn routes zag ik een schildpad uit het water komen en een plek zoeken op het strand, toen er een auto met groot licht aan kwam rijden. Het licht scheen recht op ons af, waarop de schildpad zich omdraaide en weer terug de zee in ging.

Wat gebeurt er als je een schildpad of nest ‘spot’?

Wanneer een schildpad nestelt, nemen we contact op met Tortuga Aruba. Zij proberen te achterhalen wat voor soort schildpad het is (er nestelen 4 verschillende schildpadsoorten op Aruba) en plaatsen een omheining met rood-witte planken om het nest.

Inmiddels zijn veel van de schildpadden, die op Aruba nestelen, bekend bij de Tortugaruba Foundation. Ze komen regelmatig terug en nestelen in het seizoen om de tien dagen, tot wel vijf keer per jaar.

Na zo’n 60 dagen worden 3 van de 4 rood-witte planken die rondom een nest staan op het zand geplaatst. Alleen de plank aan de zeezijde blijft omhoog. Als de planken op het zand staan, weet je dus dat het nest binnenkort uitkomt.

Het plaatsen van de planken op het zand heeft als functie dat de schildpadden richting zee lopen en niet gedesoriënteerd raken door naar het licht van de hotels en het verkeer te lopen.

Hoe gaat het als een nest uitkomt?

Meestal gebeurt dit rond zonsondergang. Wanneer een nest uitkomt, zie je heel lang alleen maar wat zwarte puntjes in het zand. Tot er opeens een heleboel kleine schildpadjes uit het zand tevoorschijn komen en naar zee lopen. Een geweldig en vertederend gezicht.

Wanneer een nest op het heetst van de dag uitkomt, worden de schildpadjes door ons opgevangen en bewaard in een soort koelbox. Hiermee voorkom je dat schilpadjes door uitputting of oververhitting een vroege dood sterven.

Na het uitkomen van het nest, wordt het nest door turtle watchers uitgegraven om te kijken hoeveel eieren zijn uitgekomen (zie foto). Soms tref je in een nest eieren die niet zijn uitgekomen. Of dode schildpadjes. Of schildpadjes die nog leven, maar te zwak zijn om zelf uit het nest te kruipen. Die worden natuurlijk later alsnog losgelaten bij de zee.

Het werk van een turtle watch is mooi en belangrijk. Als je ziet hoeveel mensen komen kijken als de nesten uitkomen, en hoe ontroerd ze zijn als de kleine turtles naar zee ‘waggelen’, kun je je toch niet voorstellen dat deze oeroude dieren niet meer bestaan?

Goed dus dat er ook op Aruba een grote groep vrijwilligers is die zich inspant voor het behoud van de sea turtles.

Op Aruba zijn er flink wat plekken waar je tijdens het snorkelen een turtle kunt spotten. Prachtig toch?

Geniet ervan!

augustus 2019