Blog

The Natural Bridges van Aruba

By 8 augustus 2019 No Comments

Het was voor vele Arubanen dramatisch nieuws. Op 2 september 2005 stortte de koraalstenen natuurbrug in. Bekend als ‘The Natural Bridge‘. Met z’n 30 meter lengte en 7 meter hoogte de langste en grootste natuurbrug binnen het Caribische gebied. Gevormd in miljoenen jaren van erosie door de  harde passaatwind en beukende oceaangolven.

Bezocht door miljoenen mensen. En dan opeens… Hoe gek moet het zijn geweest voor de eerste personen toen zij in de ochtend van 2 september naar die plek gingen… en tot hun verbijstering zagen dat de brug geen brug meer was…


Wij hebben de Natural Bridge nooit echt gezien. Wel op een mensgrootte print bij het Natural Bridge bezoekerscentrum. Het gaf je tenminste een beeld van hoe het toen was. De kleinere kalkbrug, die er nog nu ligt, biedt nog wat troost, maar kan vanzelfsprekend niet tippen aan de ingestortte brug.

Helaas is de print op de gevel van het bezoekerscentrum er inmiddels ook niet meer. Nu moet je het doen met een foto op je smartphone om te weten hoe de brug er tot 2 september 2015 uitzag.

Er zijn concrete plannen om een nieuwe brug te maken over de resten van de oude Natural Bridge, zo stond laatst in de krant. Van carbon fiber (zie foto). Zodat bezoekers van de ene naar het andere kustdeel kunnen lopen, de volle passatwind ervaren en selfies kunnen maken.


Het beeld dat het bij me oproept? De glazen piramide bij het Louvre in Parijs. Nieuw ontmoet oud. Het zal vast veel discussie geven, maar beter een ‘moderne brug die leeft en nieuwe energie brengt’ dan een ‘dode ingestorte brug waar de ziel uit is’.

Maar er zijn meer Natural Bridges op Aruba.

In totaal zijn er op Aruba acht natuurlijke bruggen ontstaan in de rotsige kalksteen-plateaus van de noordkust. Leuk om ze te ontdekken. Met een huurauto en je wandelbenen kun je ze allemaal vinden. Ze bieden je een mooi beeld en winderige ervaring van de ruige en soms als een maanlandschap aandoende noordkust.

Zoals gezegd ligt bij de restanten van de Natural Bridge een kleinere nog intacte natuurlijke brug: de ‘Baby Natural Bridge‘. Als je van het bezoekerscentrum de stoffige en rotsachtige kustweg van Bushiribana Gold Mine neemt richting het Alto Vista kerkje en de California Lighthouse, kom je bij Wariruri Beach deze natuurlijk brug tegen. Je mag er op lopen, en dat kan ook zonder problemen.


Ga je van het bezoekerscentrum de kant op, richting Sero Colorado, dan kom je bij Black Stone Beach; een strand met zwarte kiezelstenen. De natuurlijke brug die daar ligt is bijzonder, omdat die drie brugbogen telt en heet de ‘Triple Bridge‘.

Je kunt er met een mooie hike naar toe. Het kost je heen en terug ruim een uur. Maar de energie die je er in stopt wordt zeker beloond: het is een wandeling met prachtige uitzichten. Je kunt er ook komen via een off-road weg aan de noordkant van St.Cruz. Een 4-wheeldrive is dan aan te bevelen.

De meest verborgen natuurlijke brug tref je bij Sero Colorado. Je rijdt met de auto (met een gewone huurauto is het prima te doen) naar het lichtbaken op de hoogvlakte. Parkeer daar je auto. En dan? Dan is het ‘vinden op de tast’. Zoals best wel veel bezienswaardigheden is deze plek niet aangeduid.

Het heeft wel het voordeel dat je er niet veel toeristen ziet. Loop naar de kustlijn, en kijk wandelend regelmatig naar beneden. Totdat je de brug ontdekt. Je kunt er klimmend en klauterend naar toe.


Ook hier merk je de krachtige wind en heb je (vlakbij) een mooi uitzichtpunt over de noordkust richting de 10 windmolens van Vader Piet. Als je goed kijkt zie je in de verte de witte koppen van de azuurblauwe golven van Boca Grandi, met misschien wel de kleurrrijke schermen van kitesurfers.


Een tocht naar deze Natural Bridges geven je een prachtig beeld van ‘het andere Aruba’; dat van de noord-oostkant. Wat ons betreft een ‘must-see’ als je op Aruba je vakantie viert!

Frank
augustus 2019

MEER TIPS DIE NIET IN TOERISTISCHE GIDSEN STAAN?