Blog

Krioyo: de Creoolse keuken

By 23 januari 2018 No Comments

Lekker eten staat voor toeristen altijd in hun top 5 van ‘items’ die ze belangrijk vinden om een heerlijke vakantie te hebben. Op Aruba kom je wat dit betreft prima aan je trekken. De Arubaanse keuken is een echte mengelmoes van producten, specerijen en smaken. Ingebracht door de vele (wel 40) nationaliteiten en (keuken)culturen die op Aruba zijn neergestreken in de loop der eeuwen.

Hoewel sommige typische gerechten alleen op tafel komen tijdens traditionele en culturele evenementen en feestdagen (zoals ayaca’s met kerstmis), zijn er ook diverse typisch Arubaanse gerechten die met grote regelmaat als een ‘normale maaltijd’ worden geserveerd. Van nasi goreng tot Hollandse erwtensoep tot pan bati, een Arubaanse dikkere soort pannenkoek die gegeten wordt als een broodvervanger.

Vanwege het droge klimaat kent de Arubaanse keuken weinig groeten en fruit. Op Aruba groeien alleen kalula (een wilde spinaziesoort), de Arubaanse komkommer, kokos-noten, lemon en zuurzak (een grote vrucht met melkachtige sap). Er is een project om op het eiland tomaten en sla te kweken. De overige groente en fruit wordt vanuit Venezuela geïmporteerd. Dat realiseer je je vooral op de momenten van een handelsboycot, zoals er recent een was.

Bij de lokale, typisch Arubaanse restaurants is er een ruime keuze aan verse visgerechten, zoals de witvis wahoo, mahi-mahi en barracuda. De vis wordt op verschillende manieren klaargemaakt en geserveerd met een traditionele Creoolse saus, bestaand uit tomaten, paprika, uien en kruiden. Ook stoofpotjes en gerechten als gestoofd rundvlees (carni di baca stoba), het iets zoetere geitenvlees (cabrito stoba) of kippenvlees (galina stoba) zijn het proberen waard en worden geserveerd met witte rijst en bonen (arroz moro) of maïsmeel koeken (funchi).  Een populaire alledaagse Arubaanse snack is de pastechi (een gefrituurd deeg-envelopje, gevuld met kaas, kip, vlees of andersoortige vulling. Ook de pittige Madame Janette peper kom je overal tegen en de traditionele ‘hete saus’ waar de peper in verwerkt wordt is een gewild souvenir.

Dit stukje tekst teruglezend, lijkt het net alsof het overgenomen is uit een toeristengidsje. Ik kan je zeggen: dat is ook zo. In de korte tijd dat we op Aruba wonen en werken hebben we de vele typische Arubaanse gerechten nog niet geproefd. Heb je ’s avonds laat nog trek? Ga dan naar de rijdende ‘food trucks’ (truk’di pan) die open zijn van 21.00-04.00 uur ’s nachts.

Wat bijzonder is, water kun je op Aruba gewoon uit de kraan drinken. Je hoeft er niet voor naar de supermarkt. Het drinkwater is het product van de ontzilting van zeewater. Op het eiland staat een van de grootste ontziltingsinstallaties van de wereld. Het drinkwater heeft een lekkere smaak en is vrij zacht. Overdag is het kraanwater ‘warm’. Heel simpel, omdat de waterleidingen boven de grond liggen. Water koken duurt dan niet lang. Dat komt de Arubanen goed uit, want ’s middags eten ze hun warme hoofdmaaltijd (meestal stevige soep, met vlees, vis of vruchten). Wil je altijd fris water drinken, zet dan een voorraad in de koelkast.

Als je naar Aruba komt hoef je geen typisch Nederlandse producten mee te nemen. Die zijn gewoon te koop in de supermarkt. Toen wij de eerste keer naar Aruba gingen en een vriendin gingen opzoeken met haar gezin, hadden we – hoe origineel – stroopwafels, drop, hagelslag en pindakaas meegenomen. Als surprise en groeten uit Holland. Toen we de volgende dag in de supermarkt liepen, zagen we dat de hele collectie van Jumbo en Albert Heijn in de schappen liggen, in de verpakkingen die we in Nederland hebben. Wel duurder natuurlijk, want alle levensmiddelen moeten worden ingevoerd, en komen met vrachtvliegtuigen en containerschepen binnen.

Naast de meer Europees en Amerikaanse georiënteerde supermarkten, zijn er ook veel Chinese supermarken. Behalve typisch Aziatische producten kun je daar veel bulkgoederen kopen (rijst, wasmiddelen, toiletpapier), die flink goedkoper zijn dan in de westerse supermarkten.

Kom je naar Aruba dan wacht je naast zon, zee en strand, ook de smakelijke en veelzijdige  Arubaanse keuken. Smakelijk eten; bon apetit!

Leave a Reply