Blog

Duiken op Aruba, een aanrader!

By 23 december 2019 No Comments

Jammer genoeg kan ik zelf niet duiken vanwege oorletsel. Maar toen onze zoon Martijn afgelopen zomer bij ons was met zijn vriend Björn, ben ik wel mee gegaan op de duiktrip die zij maakten. Hieronder een korte impressie van een mooie duikbeleving.

De duiktrip hebben ze gedaan bij Pure Diving Aruba. Ze waren in goede handen bij Marcel van Wees en Steven Koedijk. Martijn en Björn hadden al hun duikbrevet, maar wilden graag weer even een ‘refresh-dive’. Bovendien wilden ze  jagen op lionfish, een invasieve vissoort die helaas inmiddels ook volop in de Arubaanse wateren te vinden is.

De duik was voor onze mannen erg interessant om te doen, omdat ze niet eerder een duik hadden gedaan bij een vliegtuigwrak. Er liggen voor de kust bij Renaissance eiland twee vliegtuigen, die verzonken zijn als ‘artificial  reef’. Het geeft een bijzondere ervaring om door het wrak te zwemmen, vergezeld door diverse vissoorten als baracada’s, inktvissen en zelfs roggen.

De tweede duik was op een andere plek. Deze duik werd gecombineerd met jagen op lionfish. Aan dek leer je de spies te gebruiken. Met spies en ‘houder’ maak je de duik. Het jagen op lionfish vonden Martijn en Björn echt cool. Je beleeft het duiken door het jagen op een heel andere manier. Je bent continu scherp op zoek naar een lionfish.

Die laten zich niet makkelijk vinden. Ze verstoppen zich achter of onder stenen. Om ze dus te vinden, kijk je heel geconcentreerd, til je stenen op of kijkt er achter of onder. Eenmaal een lionfish gespot, is het zaak om hem aan je spies te rijgen. Tijdens hun tocht hebben ze 3 stuks gevangen.

Aan wal wordt de gevangen lionfish ingevroren en regelmatig afgeleverd bij een select aantal restaurants, waaronder ook het gerenommeerde Elements Restaurant. Lionfish wordt ook bereid als een soort van ‘kibbeling’; heerlijk! Verkrijgbaar bij LionFish Snack Aruba.

Martijn en Björn kregen na afloop een brevet; ze zijn erkende Lion Fish Hunters. Met het jagen op deze vis, die geen natuurlijke vijanden heeft, help je de natuur een handje.

De hele trip was goed georganiseerd en heeft in totaal zo’n 4-5 uur geduurd. Marcel en Steven zijn ervaren duikers en instructeurs, prettig in de omgang en weten de goede duikspots te vinden. Ga je duiken op Aruba, dan is Pure Diving Aruba een prima organisatie om dit te doen.

Nog even dit. Bonaire heeft de naam van ‘duikeiland’, omdat daar het koraal nog in goede staat is. Als we Marcel en Steven mogen geloven dan doet Aruba daar weinig aan onder. Dus ook op dit gebied kom je op Aruba prima aan je trekken!

FRANK
december 2019