Blog

Cunucu huisjes, je ziet ze overal op Aruba!

By 2 mei 2018 No Comments

Op Aruba kom je ze overal tegen : Cunucu huisjes. Kleine ‘plattelands’ huisjes, gebouwd met een typische vorm, bestaande uit slechts één verdieping en bijna altijd uitgerust met een rood dak. Meestal geschilderd in fraaie  kleuren en voorzien van bijzondere versieringen.

De vorm van een typisch Cunucu huis is zowel cultureel als praktisch bepaald. De huisjes worden stukje bij beetje uitgebouwd als de familie, die er in woont, groeit. Het begint voor pasgetrouwden met een eenvoudig huisje met een schuin dak. Als er kinderen komen, worden kamers aangebouwd aan de achter-, voor- of zijkanten. In Nederland noemen we dat tegenwoordig levensbestendige woningen.

Gezinnen met twaalf kinderen waren niet ongewoon op Aruba en de jongens en meisjes hadden aparte slaapvertrekken. Bij de bouw werd rekening gehouden met de constante noordoosten wind. De slaapkamers moesten zoveel mogelijk wind vangen en aan de westzijde werd de kookplaats met schoorsteen gesitueerd. Op deze manier werd de rook van het huis afgedreven door de wind.

Als je op het eiland rond rijdt, zie je ze werkelijk overal. Op het platteland, maar je komt ze ook in Oranjestad tegen. In allerlei vormen en kleuren, maar altijd herkenbaar als een typisch Cunucu huisje. Sommige zijn vervallen tot ruïne, anderen zien er tip top uit. Ook nu nog worden door veel Arubanen nieuwe huizen gebouwd volgens dit principe.

  

Ik ben stiekem even in een nieuwe huisje in aanbouw geweest en was verrast over de royale binnenruimte. Met een zeer efficiënte indeling en een vriendelijke buitenkant met ‘porch’ laten de huisjes een zeer bijzonder prettige indruk achter.


Rob Verberne, Rotterdam NL

Rob Verberne is van origine architect en heeft jarenlang als project-/bouwmanager gewerkt. Vandaar ook zijn bijzondere belangstelling voor de architectuur van Aruba.

April 2018