Is Aruba Corona Safe?

 

We zijn allemaal van slag door de Corona Crisis. We moeten het leven en het op vakantie gaan weer opnieuw gaan ‘uitvinden‘. Heel veel dingen zijn daarover nog onduidelijk, maar wat zeker is: Aruba werkt heel hard om een corona-veilige vakantiebestemming te worden.

Op deze pagina lees je actuele informatie over de corona-ontwikkelingen op Aruba vanaf 24 april 2020. Het geeft je een beeld wat Aruba én ook Elements of Aruba doet om te zorgen dat je hier van een corona-veilig vakantie kan genieten .

We halen onze informatie uit de plaatselijke krant Amigoe en Facebook-berichten van o.m. Fresh Aruba, Internationale Luchthaven Reina Beatrix, minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes, ATA (Aruba Tourism Authority) en de website van DVG (Directie Volksgezondheid) www.arubacovid19.org.

We voegen minimaal twee-wekelijks of vaker een update toe.

29 mei 2020:
Elements of Aruba heeft de ‘Aruba Health & Happiness Code’ ontvangen. Wij hebben alle nodige maatregelen getroffen, die garanderen dat wij onze gasten corona-veilig ontvangen.

Meer informatie over onze Corona Safe Garantie→

28 mei 2020:
Sinds vandaag zijn er geen corona-patiënten meer op Aruba! Alleen de algemene maatregelen gelden nog:
-> houd anderhalve meter afstand, vermijd drukke plekken
-> was je handen en/of gebruik handsanitiser regelmatig
-> blijf thuis bij de volgende symptomen: koorts, hoesten, moeite met ademhalen, keelpijn, kortademigheid pijnlijke spieren en neem contact op met de DVG (Dienst Volksgezondheid) voor verdere instructies.

27 mei 2020:
Er zijn vandaag weer 18 mensen getest, maar geen nieuwe besmettingen bijgekomen. Er zijn nog 158 mensen in quarantaine. Twee personen zijn hersteld, daarmee komt het aantal actieve gevallen uit op één. Deze patiënt ligt nog op de intensive care.

25 mei 2020:
Met ingang van vandaag is de avondklok aangepast: nu van middernacht tot 5u ‘s morgens. Bedrijven moeten om 22u sluiten. Met ingang van aanstaande donderdag wordt de avondklok volledig opgeheven.

24 mei 2020:
Er zijn nog steeds 3 actieve corona-patiënten, waarvan 1 patiënt nog op de ic ligt. 32 mensen zijn in quarantaine. Komende week mogen restaurants weer open op het terras (niet binnen!), sportscholen, kapsalons, creches en alle overheidsapparaten.

Er zijn meer en meer aanwijzingen dat het corona-virus zich buiten slechter verspreidt dan binnen, zeker met de zon en wind op Aruba.

De minister van Toerisme verklaarde afgelopen week dat toeristen die Aruba bezoeken, zodra ze opnieuw wereldwijd mogen reizen, niet 14 dagen in quarantaine hoeven te gaan. Reizigers willen ontspannen en genieten van hun vakantie op Aruba en het opleggen van een quarantainevoorschrift is niet effectief, aldus de minister. Hij merkte ook op dat het het beste is om de grenzen helemaal niet te openen als verplichte quarantaine wordt opgelegd aan reizigers.

Volgens de minister van Toerisme zijn er op de luchthaven verschillende protocollen en richtlijnen om invoer en overdracht van het virus te voorkomen. Deze protocollen en richtlijnen omvatten temperatuurcontroles, screenings, medische professionals ter plaatse, markeringen voor sociale afstand, beschermende schermen en al het personeel heeft een verplichte training voor persoonlijke bescherming gekregen.

De geen verplichte quarantaineregel voor reizigers blijft tot nader order onder voorbehoud.

21 mei 2020:
De avondklok geldt met ingang van vandaag nog tussen 23u en 5u. Het aantal besmettingsgevallen is momenteel 3 en 63 personen zijn in quarantaine.

18 mei 2020:
Het aantal actieve besmettingen is nog vijf. Met ingang van vandaag:
– is de ‘shelter in place’ opgeheven
– is het samenscholingsverbod opgeheven
– is het maximaal aantal personen dat in winkels en bedrijven is toegestaan losgelaten
– zijn scholen, gebedsgebouwen en tempels weer open
– kunnen bouwprojecten doorgang vinden
– mag er buiten gesport en getraind worden, met uitzondering van contact-sporten en wedstrijden
– mogen winkelcentra en bioscopen open.
De avondklok blijft voorlopig nog gehandhaafd.
Dit betekent o.a. dat we weer naar het strand mogen, en niet meer alleen om te zwemmen of wandelen, maar ook om lekker op het strand te zitten, maar nog wel met 1,5-2 meter afstand van elkaar.

13 mei 2020:
Er zijn 25 testen uitgevoerd en er zijn geen nieuwe besmettingen. Het aantal actieve besmettingen is 7 en 54 mensen zijn nog in quarantaine.

8 mei 2020:
De overheid kondigt aan op 15 juni de interne economie volledig open te willen hebben. Er wordt naar toe gewerkt om tussen 15 juni en 1 juli tentatief de grenzen te openen voor 2.000 toeristen per week, op voorwaarde dat de besmettingen zijn gestopt, Aruba corona-vrij is en onder strikte voorwaarden. Er zijn nog 9 besmettingsgevallen en er is een derde dode te betreuren.

5 mei 2020 :
ATA (Aruba Tourism Authority) brengt naar buiten, dat er hard wordt gewerkt aan ‘Kwaliteitszegel voor Hygiëne’ voor de gehele toeristische keten van Aruba, met als doel om Aruba zo snel mogelijk als een veilige reisbestemming voor toeristen te kunnen positioneren. Verwacht wordt dat het luchtruim in juni weer open gaat.

4 mei 2020 :
Kledingzaken, juweliers, snacktrucks, musea en cultuurcentra, constructieprojecten, winkels en diensten die niet op de niet-essentiële lijst stonden, maar vrijwillig wel gesloten waren, mogen weer open. Op voorwaarde van social distancing, hygiëne-maatregelen en een maximum aantal van 15 mensen tegelijk binnen.

30 april 2020 :
Geen nieuwe besmettingen bijgekomen, 19 actieve besmettingen, 27 personen zijn in quarantaine. In totaal nog steeds 2 doden.

28 april 2020 :
Avondklok wordt versoepeld naar van 22u-5u. ‘Shelter in place’ en samenscholingsverbod met meer dan 3 personen blijft van kracht.

24 april 2020 :
Vliegveld Aruba kondigt aan in juni weer voorzichtig open te willen gaan

Wil je ons over iets anders wat vragen?

CONTACT ONS!