Blog

Carnaval op Aruba

By 5 februari 2019 No Comments

Het Carnavalseizoen op Aruba is begonnen! De 65ste editie, die groots wordt gevierd. Hoewel de Grand Parade pas zondag 3 maart is (aanrader!), is er vanaf elk weekend wel een event.

Zaterdag 4 januari jl. was de Fakkeloptocht waar ruim 11.000 mensen zingend, dansend en drinkend aan mee deden. Met nog eens 15.000 mensen langs de route, een bijzondere belevenis. Ineke heeft ook meegelopen met 2 vriendinnen. Ze vond het fantastisch, maar was kei-kapot aan het einde. De stappenteller van haar vriendin gaf  20.000 stappen aan. Niet zo gek als je bedenkt dat iedereen continu in beweging is en op het ritme van de Caribische muziek stap-voor-stap naar voren danst. Langs een route van ongeveer 5 kilometer, maar ook als de optocht stilstaat, gaat het dansen gewoon door.

Carnaval is een drukke tijd voor de Arubanen. Na de openingsoptocht op 4 januari is er eigenlijk elke week wel een carnavalsactiviteit ergens op het eiland. Er wordt jaarlijks een speciaal programma voor opgesteld. Van voorrondes voor de verkiezing van ‘the (youth) queen’ van het Carnaval tot kinderparades en de Licht Parade.

Het begint eigenlijk al maanden terug. Als de groepen zich vormen. Je betaalt om een groep aan te sluiten met gemak 1000 florin (zo’n 500 euro). Voor carnavalspakken, schmink, muziek, drank, security en een plek in de optochten.

De Grand Parade in Oranjestad is het afsluitende hoogtepunt van het Carnaval. Dat is dit jaar op 3 maart. Iedereen wil graag een mooie plek langs de route waar de Parade langs komt. Er worden dan bouwwerken geplaatst met een bar en muziek. Daarbuiten staat of zit iedereen langs de route, op eigen meegebrachte stoelen mét koelboxen vanzelfsprekend. Of je maakt het mee vanaf de achterbak van je pick-up truck. Maar dan moet je wel erg vroeg langs de route staan.

Er worden door de overheid 185 kavels langs de route uitgegeven, die 164 florin per kavel kosten. Om in aanmerking te komen moet je een formulier invullen en afgeven bij de instantie die er over beslist wie een kavel krijgt. Dat kon tussen 7 en 11 januari. Weet je hoeveel formulieren er zijn aangeleverd? Bijna 30.000! En dat voor 185 kavels. Op 15 januari is de trekking geweest. Normaal trekt een notaris de formulieren uit een soort van tombola. Dit keer hebben ze een plastic zwembad opgeblazen, alle formulieren er in gedaan en een paar kinderen er 185 formulieren uit laten halen.

Carnaval is groot(s) hier. Een heel gezellige tijd. Iedereen is er druk mee. Natuurlijk met het maken van de pakken. Vele glitters en veren worden gebruikt voor de kostuums. Veel make-up wordt gebruikt om er fantastisch uit te zien, ook als de zon op je hoofd brandt. Iedereen doet mee. Jong en oud, man en vrouw, dun en dik. Het is een feest van iedereen, voor iedereen, met iedereen.

Nog een weetje. Een gast van ons uit Uruguay , waar Carnaval ook uitbundig wordt gevierd, vertelde dat de typische dansbewegingen, die je hier ziet met Carnaval stamt uit de tijd van de slavernij. De slaven die verhandeld werden hadden kettingen om hun enkels. Ze konden dus alleen kleine stappen vooruit maken. Kont ietwat naar achteren, de heupen in beweging, en je kan meedoen. In de parade in Uruguay maken sommige groepen met schmink nog zware stroken rondom hun enkels, passend bij de tijd van toen. Op Aruba zie je dat niet.

Gaat Ineke meedoen in de Grand Parade? Zijn wij ingeloot voor een Carnavalskavel? Nee hoor, we gaan lekker langs de kant van de weg staan. Stoeltjes mee, met de koelbox met koude Chill’s en Balashi’s. En met de oordoppen bij de hand. Want de wagens in de stoet produceren lekkere muziek, maar op maximaal volume. Het is immers Carnaval. En dat zullen we weten ook.

Ben jij met Carnaval hier? En je wilt de Grand Parade meemaken? Ga er dan in ieder geval op tijd naar toe. De Parade vertrekt om 12.00 uur en duurt tot begin van de avond. De kans is groot dat je in de zon moet zitten, dus neem voldoende zonnebrandcrème mee. En drank natuurlijk, want langs de route zijn er niet heel veel verkooppunten voor bier e.d. Geniet van het mooie, lange en blije schouwspel.

Meer informatie vind je op: https://www.aruba.com/us/calendar/arubas-grand-carnival-parade

Fijne carnaval!
FRANK

februari 2019