Blog

Aruba, zoveel meer dan een ‘happy island!

By 8 juni 2018 No Comments

Logeren bij Ineke en Frank op Aruba betekent een reis vol verrassingen!

Wat weten we toch weinig over “onze” Caribische eilanden! Ze behoren toch echt bij ons ‘Koninkrijk der Nederlanden’. We hebben het vaak tegen elkaar gezegd, iedere keer weer wanneer we een tripje op het eiland maakten.

Waar vind je in je eigen land zo’n gevarieerd landschap met zoveel zonuren?

Een landschap van wuivende palmbomen en stijve huizenhoge cactussen, van grote villa’s tot landelijke ‘kunuku-huisjes’. Met prachtige witte stranden en die geweldig mooie turkoise-blauwe zee. En niet te vergeten het gezellige Oranjestad met haar levendige en sfeervolle havengebied en de vele cruiseschepen die dagelijks aanmeren.

En waar vind je een (ei)land waar je – niet overdreven – op bijna elke hoek van de straat je “geluk” kunt beproeven?

We hebben de felgekleurde lotto huisjes niet kunnen tellen. Het waren er teveel. Arubanen zijn blijkbaar gek op gokken. De honderden ‘gok-hokjes’ worden ook ’s avonds flink bezocht. Je ziet er altijd wel mensen die hun geld inzetten voor ‘het geluk’.

   

Waar zou die goklust vandaan komen?

Aruba heeft een heuse goudkoorts gekend, nadat in 1824 het eerste goud gevonden werd. Er  kwamen veel gelukzoekers. Iedereen greep zijn kans in het begin van de ‘gold rush’ om snel en makkelijk fortuin te maken. Maar dat veranderde snel. De toenmalige Nederlandse regering greep in en stuurde zelfs militairen om de goudvelden te bewaken.

Vanaf dat moment werd de delving van het goud gecontroleerd gedaan en uitbesteed aan lokale- en internationale goudmijnbedrijven. In totaal heeft de Arubaanse goudindustrie zo’n 1500 ton goud geproduceerd.

   
We hebben tijdens ons bezoek restanten gezien van deze ‘gouden eeuw’, zoals ruïnes van goudsmelterijen. Bekend zijn de Balashi Goudsmelterij en de Bushiribana Goudmijn. Zou in de tijd van de Gold Rush en gelukszoekers de kiem gelegd zijn voor de goklust van de Arubanen nu?

Aruba heeft ons bijzonder blij verrast en we hebben genoten van ons bezoek.
Naast ‘One Happy Island’ is Aruba met al z’n Lotto-huisjes ook ‘One (lucky?) Lotto Island’.

Rob & Ank Verberne, Rotterdam NL

april 2018