Blog

Aruba-water, heerlijk en zó uit de kraan!

By 7 mei 2019 No Comments

Bij aankomst op Aruba en de hartelijke ontvangst door Ineke en Frank op de Internationale Vluchthaven Koningin Beatrix werd ons door hen een lekker flesje koud water aangeboden. Made in Aruba.

Ze vertelden ons dat je het heerlijke water op Aruba zo uit de kraan kunt drinken (dus niet hoeft te kopen in flessen) en dat het van zeewater wordt gemaakt.

Onze nieuwsgierigheid was direct gewekt. Daar wilden we meer van weten en zien: hoe doen ze dat?

Zo gezegd, zo gedaan. Na mailcontact met het WEB (water- en elektriciteitsbedrijf) konden we deelnemen aan een gratis excursie (elke donderdag om 9.30 uur; aanmelden via hun website).


In verband met de veiligheidswetten moesten we vooraf een formulier invullen, ondertekenen en samen met een geldig paspoort of rijbewijs afgeven bij de receptie. Dichte schoenen en lange broek zijn verplicht.

Op weg naar groen

Wij werden ontvangen door Walter Watson, een operator die al 20 jaar bij het WEB werkt. En dus veel wist te vertellen over het bedrijf en het productieproces. Duidelijk werd dat het WEB sinds 2002 werk maakt van het op een steeds efficiëntere manier elektriciteit op te wekken voor het hele eiland.

In het verleden deden ze dat alleen met stoomturbines, maar dat is een energievretende manier. Nu schakelen ze geleidelijk over op turbines die rechtstreeks op gasolie draaien. Minder uitstoot en een veel beter rendement is het resultaat.


Tevens zijn er 10 windmolens in gebruik, is er een zonnepanelenpark bij de luchthaven en een solarpark in San Nicolas. Op het WEB-terrein staat ook een batterijenpakket van Tesla. Kortom, WEB is gericht bezig om de productie meer ‘groen’ te maken.

Van de opgewekte elektriciteit wordt 15% gebruikt om drinkwater te maken. Vanuit de indrukwekkende controlekamer worden alle processen gemonitord: 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Van zeewater naar kraanwater

In het verleden werd zeewater gekookt om van de damp drinkwater te maken. Deze methode kostte veel energie en wordt niet meer gebruikt.

Tegenwoordig wordt het water rechtstreeks uit de zee gepompt, diverse keren gefilterd en door membranen gepompt. Op deze manier gaat het zout er helemaal uit (ontzilting).

Daarna wordt het water door kalkhoudende gesteente gepompt en worden er mineralen toegevoegd, wat het water een betere smaak geeft. Toevoeging van fosfaten is nodig ter voorkoming dat waterleidingen roesten en er ijzer- of koperdeeltjes in het water komen.

Kwaliteit = 100% veilig

Het overgrote deel is drinkwater; 2-3% is industriewater. Uit het drinkwater zijn via UV alle bacteriën verwijderd. Pas na goedkeuring van het Landslaboratorium van Aruba mag het water naar de 7 immense watertanks gepompt worden (goed voor in totaal 75 miljoen liter), en zijn weg vinden naar de eindgebruikers.


De watertanks zorgen niet alleen voor distributie, maar ook voor voldoende druk op het waterleidingnet. Per dag maakt het WEB 36 miljoen liter drinkwater. Het water wordt dagelijks gecontroleerd, en ook de World Health Organisation (WHO) ziet er op toe dat het water voldoet aan de internationale WHO-drinkwaterrichtlijnen.

Heerlijk & zacht

We hebben zelf ervaren hoe lekker het water ‘made in Aruba’ is en hoe fijn het is dat je het zo uit de kraan kunt drinken. Erg uniek in het Caribische gebied. Water op Aruba heeft een prijs, maar daar krijg je ook wat voor.

Het water is niet alleen heerlijk om te drinken en 100% veilig, maar ook heel zacht. Dat merk je als je een wasje doet of je haren wast.

O ja, dat het water lekker zacht is merk je ook als je de lokale biertjes Chill en Balashi-drinkt, want die worden ook met het Aruba-water gebrouwen; heerlijk!

Dank je wel WEB voor de prima excursie.

Zeno Houwers, Nuenen NL

Ineke
februari 2019