Blog

8 ‘GRATIS’ tips die Aruba aantrekkelijk maken

By 26 november 2018 No Comments

Hieronder lees je 8 tips die op Aruba ‘gratis’ voor handen zijn. Deze tips lijken misschien vanzelfsprekend, maar dat zijn ze echt niet. Zelfs niet in Europa.

Aruba is een land van het Koninkrijk der Nederlanden, maar ligt op 10 uur vliegen van Amsterdam in het Caribisch deel van de wereld. Aruba is niet heel erg bekend bij veel Nederlanders, en daar willen wij graag wat aan doen.

Weet, als je deze kant op komt, dat deze 8 bijzondere ‘weetjes’ van Aruba steevast door al onze gasten van Elements of Aruba genoemd en “geroemd” worden.

1. Water drink je gewoon uit de kraan

In veel landen is het eerste wat je doet: flessen water kopen in een supermarkt. Op Aruba drink je gewoon water uit de kraan. Het water smaakt superlekker. Het is zacht voor je huid en haren als je doucht. Geen kalkaanslag in de waterkoker, en ook in de badkamer geen witte waas. Theeglazen blijven helder, en strijken is niet nodig.

Aruba is een van de weinige landen in het Caribische gebied waar zeewater wordt omgezet in heerlijk drinkwater. Heel bijzonder dus. Het  lekkere water wordt ook gebruikt om de lokale bieren Chill, Balashi en Magic Mango mee te maken. Lekker zacht en heerlijk fris!

2. Gratis parkeren aan het strand kan overal

Dat Aruba prachtige stranden heeft is alom bekend. Maar wat voor veel toeristen een aantrekkelijk eye-opener is : parkeren kun je bijna overal direct langs het strand. Én gratis, voor niets! Slagbomen om bij een strandje te komen? Die zijn er niet. Een weldaad toch?

Geen gedoe met hoge parkeer-gelden, die aan het einde van de dag je humeur verpesten. Je zet je auto neer, en hop, je staat met je flipflops op het zand. Stoelen en de koelbox uit de auto en een heerlijk stranddag ligt op je te wachten.

Fileleed dan? Nee hoor, not at all! De stranden zijn lang en breed, dus plaats genoeg voor iedereen!

3. Het strand is voor iedereen

Ook dit is top op Aruba. Of je nu naar Palm Beach, Eagle Beach, Baby Beach of Arashi Beach gaat, je mag overal je badhanddoek neerleggen en gaan zitten. Ook bij de 5-sterrenhotels, hoewel je dat misschien niet doet vanwege de drukte daar op het strand.

Op veel plekken op de stranden staan palapas of strandhutjes met een dak van palmboombladeren, die je beschermen tegen de zon. Is er een vrij? Dan ga je er gewoon onder liggen. Je hoeft er niet voor te betalen.

Wel voor een ligbed, als die aangeboden worden. Meestal betaal je daarvoor 10 USD per dag of 50-60 USD voor een parasol met 2 ligbedden.

Wij bieden onze gasten strandstoelen te huur aan voor 3 euro per dag. Je legt ze tijdens je verblijf bij ons in je huurauto en gebruikt ze wanneer en waar je wilt. Aan het einde verrekenen we de kosten voor het aantal dagen, dat je de stoelen hebt gebruikt en dat doen wij op basis van vertrouwen. We hebben voldoende stoelen, maar als je er zeker van wil zijn, kun je altijd even voor je komst contact met ons opnemen. Dan zetten we ze voor je klaar. 

4. Je kan met (bijna) iedereen Nederlands praten

Veel Arubanen spreken 4 talenPapiaments (sinds 15 jaar de officiële taal), Nederlands, Engels/Amerikaans en Spaans. Kinderen leren deze 4 talen op school. Slim, want Aruba realiseert zich maar al te goed, dat door haar ligging en historie, met deze 4 talen letterlijk de (toeristische) wereld wordt geopend.

De 4-taligheid geldt natuurlijk niet voor mensen uit Columbia, Venezuela, China en Amerika die hier wonen en werken. Daar spreek je Engels mee, of Spaans als je dat beheerst.

5. Hoffelijkheid heerst alom op Aruba

Als we met onze gasten op pad gaan, krijgen we altijd te horen dat ze de Arubanen zo hoffelijk vinden. Want waar tref je het nog aan, dat er voor je wordt gestopt als je wil oversteken, ook al is er geen zebrapad. Of dat auto’s voor je stoppen, zodat je met jouw auto kan invoegen of over kan steken. Op Aruba kan dat!

Ook in winkels is men hier vriendelijk en behulpzaam. Zit het in het DNA van de mensen die hier wonen? Of komt het omdat de mensen hier zich 100% realiseren dat vriendelijkheid belangrijk is voor het toerisme (80% van wat het land verdient, wordt verdient met toerisme). Hoe dan ook: hoffelijk bestaat hier echt!

6. Het is hier (relatief) schoon

Eerlijk is eerlijk: in cunucu’s (niet bebouwd landschap) tref je lege bierflessen, autowrakken en andere troep die er niet thuis hoort. En het ‘Parkietenbos’ op Aruba staat niet voor een groen bos met tropisch bomen en parkieten, maar is de vuilstortplaats waar al het afval gedumpt wordt.

Parkietenbos is inmiddels gesloten, maar het zal nog wel enige tijd duren, voordat het gescheiden inzamelen van afval op Aruba goed geregeld zal zijn helaas. !

Maar de stranden, de prachtige ruige NoordkustOranjestad of de drukke highrise area bij Palm Beach, daar is het schoon (op het aangespoeld plastic na dat aanspoelt op sommige boca’s/strandjes aan de Noordkust).

Daar wordt op Aruba veel werk van gemaakt, want ‘schoon’ is voor vakantiegangers belangrijk en draagt zeker bij aan een positieve Aruba-ervaring.

7. Alle levensmiddelen zijn hier gewoon te koop

Je hoeft het niet in je koffer te stoppen. Stroopwafels of bruine bonen, pindakaas of erwtensoep, het is hier allemaal te verkrijgen. Ook wat betreft vega(n) producten is er voldoende keus.

Naast de vele, vele Chinese supermarkten (er zijn er meer dan 200 op het eiland), zijn er vier grote supermarkten: Ling & SonsSuper Food, Do-it en C-mart. De eerste heeft veel AH-producten in het schap, maar is verder vooral Amerikaans. De tweede voert JUMBO-producten en deze winkel heeft ook een JUMBO-uitstraling.

Natuurlijk, je kunt er  ook lokale producten kopen en producten uit de regio hier (Venezuela, Columbia, Amerika). Keuze te over. Of je nu wilt eten als ‘thuis’ of gerechten van ‘hier’ wilt proberen, de spullen ervoor zijn allemaal te verkrijgen.

8. Op Aruba heerst een open en gastvrije sfeer

Rijd je rond op Aruba, dan zie je slechts een enkele ‘gated community’. Je kunt eigenlijk overal zonder gedoe rijden en ook bij komen.

Zo ervaren onze gasten het als heel bijzonder (en typisch Aruba) dat je vrij, zonder controles, een soort van ‘slalom-tocht’ kunt maken door de prachtige hotels aan de Highrise. Je gaat aan de voorzijde naar binnen en loopt door de prachtige gestylde recepties. Vervolgens ga je door de weelderig groene tuinen met zwembaden naar de achterzijde. Waar je op het hagelwitte strand uitkomt. Bij het volgende hotel ga ja van achter naar voren en zo kun je ongestoord een mooie wandeling maken.

Ja, er staat beveiliging, maar met een glimlach. Aruba wordt gepromoot als ‘one happy island’. Maar wat zeker ook recht doet: Aruba, one open island!

Deze 8 tips vormen een fijne basis voor een heerlijke, ontspannen vakantie hier. ‘Gratis’ voorhanden voor een onvergetelijk verblijf op Aruba.

BON BINI!